De verkiezing van de nieuwe Miss België Angeline Flor Pau heeft al veel stof doen opwaaien. Op sociale media regende het van Vlaamse kant racistische opmerkingen, maar ook in Wallonië is niet iedereen even opgezet met de nieuwste miss. Want voor het vijfde jaar op rij werd een Vlaamse tot Miss België gekroond.
Voor de laatste Waalse winnares moeten we al teruggaan naar 2013, toen de Luikse Noémie Happart het kroontje veroverde. In de afgelopen 20 jaar won welgeteld drie keer een Waalse en drie keer een Brusselse de titel, de overige veertien keer ging een Vlaamse aan de haal met de hoofdprijs. Toch opvallend. Het kwam dit jaar zelfs zo ver dat (een deel van) de Waalse pers dreigde het evenement te gaan boycotten, mocht er geen Waalse Miss België volgen.
“Nog maar eens een Vlaamse!”
In de Vlaamse kranten werd de overwinning van Angeline Flor Pau op algemeen gejuich onthaald. Maar in de Franstalige kranten is de teneur toch vooral dat het ‘alweer een Vlaamse is’.
“Nog maar eens een Vlaamse!”, schrijft La Dernière Heure. “En ja! Ze praat perfect Engels, aangezien ze een pilootopleiding volgt. Haar Frans gaat een pak moeizamer. Ze houdt er niet van.” Dat een Miss België beter Engels kan dan Frans kan voor hen duidelijk niet.
“De vooral Vlaamse jury trekt ongetwijfeld de Vlaamse kandidates voor”
La Capitale, die Flor Pau vergelijkt met Cosette uit Les Misérables (“een klein meisje uit een arme familie, maar wel heel mooi”), heeft het dan weer over “een maskerade die alleen maar Vlaamse vrouwen bekroont”.
“En op het einde wint een Vlaamse”, kopte L’Avenir vandaag. Opvallender dan de verkiezing van de Antwerpse Flor Pau vonden zij dan weer de weinige Waalse dames in de top tien. “Het is op zich geen probleem dat weer een Vlaamse tot het mooiste meisje van het koninkrijk wordt verkozen, ook al was ze geen echte favoriet. Wat meer opvalt, is dat er maar één Franstalige in de top 6 stond”, merken ze op. “Dat was Miss Namen, Zoé Brunet, die als eerste eredame eindigde.”
Zij zien een mogelijke oorzaak van de Vlaamse overheersing in de vooral Vlaams jury. “Elke kandidaat verdiende het, maar Miss Antwerpen heeft het recept gevonden om de stemming te winnen, die gelijk verdeeld is tussen stemmen van het publiek, die van de jury (die wederom vooral uit Vlamingen bestond en die daardoor ongetwijfeld de voorkeur geeft aan kandidaten uit het noorden van het land) en die van het comité“, wijzen ze duidelijk met de vinger.
“Bestel hier je tickets”
Sud Presse merkt dat het voortrekken van de Vlaamse kandidaten zelfs op nog een ander vlak merkbaar is. “Een snelle blik op de officiële website toont al aan dat de Waalse en Vlaamse vrouwen niet op dezelfde manier worden behandeld …”, schrijven ze. “Ze plaatsen de Vlaamse en Franstalige meisjes niet op gelijke voet. Meer dan 24 uur na de kroning van Angeline Flor Pau is er op de Franstalige site nog geen enkel spoor van deze ‘memorabele’ zaterdagavond.”
Een snelle blik op de website blijkt dat dit ook vandaag nog altijd nog altijd het geval is. Op de Franstalige website is sinds 26 december niets meer verschenen en is er dus van Angeline Flor Pua geen spoor. “De Nederlandstalige site maandagmorgen: foto’s, informatie en nieuws in overvloed. De Franstalige site maandagmorgen: ‘Bestel hier je tickets’.”