Leven op Mars: dat klinkt heel onwaarschijnlijk, toch geloven deskundigen er meer en meer in. Het klinkt misschien onrealistisch maar volgens Elon Musk is het dat niet. Hij ziet de toekomst rooskleurig in met binnen tien jaar enkele aardse kolonisten op planeet Mars.
Als baas van Tesla en SpaceX zou je Elon Musk bijna voor gek verklaren na zijn uitspraak over leven op Mars. Maar zo onwaarschijnlijk is zijn voorspelling niet, volgens Angelo Vermeulen, bioloog en ruimtevaartonderzoeker aan de TU Delft. Theoretisch gezien is het zelfs al mogelijk, al zijn er toch nog enkele obstakels die we hiervoor eerst uit de weg moeten gaan.Marssimulatie
In 2013 verbleef Angelo Vermeulen, samen met vijf andere astronauten, vier maanden lang in een onderzoeksstation in de Mauna Loa-vulkaan op Hawaï. Deze locatie vertoont veel gelijkenissen met de planeet Mars en daar ging de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA mee aan de slag. Al snel bleek dat er toch eerst verschillende drempels overwonnen moeten worden voordat je de planeet kan bereiken.
Leven op Mars? Nieuwe bevindingen NASA tonen aan “dat we in de juiste richting zitten”.
Hindernissen
De eerste drempel die zich stelt, is de lange weg die astronauten moeten afleggen om de rode planeet te bereiken. Volgens Vermeulen duurt zo een tocht zes tot negen maanden en astronauten zijn het niet gewoon om voor zo een lange periode aan ruimtestraling blootgesteld te worden. Het spreekt voor zich dat er voor een astronaut extra bescherming voorzien moet worden, maar ook dat is maar in beperkte mate mogelijk omdat stralingsschilden het ruimteschip zwaarder maken.
Gewichteloosheid
Bot- en spiermassa in stand houden, is de volgende hindernis die een astronaut moet overwinnen. Eens een dag gewichtloos zijn, lijkt misschien wel leuk maar zodra je in de ruimte aankomt, kan dat drastische gevolgen hebben. Het lichaam van een astronaut in de ruimte moet namelijk veel minder hard werken omdat de zwaartekracht het helemaal overneemt. Hierdoor verslappen de botten en spieren die je met sportoefeningen wel wat kan versterken, maar dat is niet voldoende.
Er is water op Mars: wetenschappers ontdekken enorm meer onder ijskap.
Overleven
Dan is er nog de vraag of een leven op Mars eigenlijk wel mogelijk is? Om te kunnen overleven, heb je zuurstof nodig en dat is een probleem op Mars. Je hebt er grote ondergrondse watervoorraden, maar zuurstof valt er niet te bespeuren. Al meldt Vermeulen wel dat deze watervoorraden het middel bij uitstek zijn om enerzijds je dorst te lessen en anderzijds verstikking tegen te gaan. Water bestaat namelijk uit zuurstof en waterstof, waarbij waterstof dienst kan doen als brandstof.
Eerste mens op Mars
Overleven op Mars, dat kan toch nog wel eventjes duren volgens Vermeulen. Aan plannen en motivatie ontbreekt het de ruimtevaartorganisaties niet, maar financieel is het een enorme investering om al deze hindernissen te overwinnen. Daarom richt de ruimtevaart zich op dit moment eerst op een landing op de Maan.