Het inreisverbod van Amerikaans president Donald Trump werd vorige week deels hersteld door het Hooggerechtshof. In de aangepaste criteria moeten mensen die een visum aanvragen voor de Verenigde Staten kunnen aantonen dat ze een relatie hebben met iemand die al in het land verblijft. Maar daar worden wenkbrauwen gefronst, want volgens Trump zijn grootouders geen dichte familie en tellen zij dus niet mee als relatie.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft een slag thuisgehaald toen vorige week een deel van zijn inreisverbod werd hersteld door het Hooggerechtshof. Inwoners van zes landen waar voornamelijk moslims wonen en alle vluchtelingen die een visum willen aanvragen voor de VS, moeten aan zes criteria voldoen. Eén daarvan is een ‘dichte familie- of zakenrelatie’ kunnen aantonen om het land binnen te geraken.
Maar volgens Trump is de kring van dichte familieleden wel erg klein: grootouders, kleinkinderen en verloofden vallen al niet onder de term ‘dichte familie’. Ook neven, nichten, schoonbroers en -zussen zijn geen dichte familie volgens de criteria. Zakenrelaties moeten officieel gedocumenteerd kunnen worden.
Tot de herfst
Visums die al werden goedgekeurd voor het inreisverbod opnieuw van kracht werd, zullen niet ingetrokken worden. Maar mensen uit Syrië, Soedan, Somalië, Libië, Iran en Jemen die een nieuwe aanvraag willen indienen, kunnen enkel goedkeuring krijgen om de Verenigde Staten binnen te komen als ze een ouder, echtgenoot, kind, schoonzoon of -dochter hebben die er al woont. Voor vluchtelingen die naar de Verenigde Staten willen komen, gelden dezelfde criteria, al zijn daar een paar uitzonderingen.
De ‘moslimban’ van Trump werd wereldwijd op kritiek onthaald en de eerste versie zorgde voor chaos op luchthavens. Een rechtbank verklaarde de ban onontvankelijk en om het inreisverbod echt wettelijk te maken, moest Trump een aantal aanpassingen doen. Die aanpassingen zijn vanaf nu dus van kracht. Volgens de president is zijn inreisverbod “noodzakelijk om terroristen buiten te houden”.
De nieuwe regels zijn sowieso tot de herfst van kracht. Pas dan zal het Hooggerechtshof een definitieve beslissing nemen over het inreisverbod.