Hoe verantwoord reis jij?

Reizen biedt levensveranderende ervaringen, maar heeft ook een grote impact op het milieu. Door bewuste keuzes te maken, kunnen we bijdragen aan het behoud van de aarde terwijl we aan het verkennen gaan. Deze quiz bestaat uit meerkeuzevragen over duurzaam reizen. Beantwoord de volgende vragen eerlijk en ontdek hoe verantwoord jij reist.

 1. Ik heb mijn bestemming gekozen op basis van…
  a) Eco-certificaten van de bestemming
  b) Instagram-hotspots
  c) Lokale cultuur en natuur
 2. Mijn gekozen bestemming ligt meestal…
  a) Op een ander continent dan waar ik woon
  b) Op hetzelfde continent
  c) In hetzelfde land
 3. Op vakantie slaap ik in…
  a) Een bekende hotelketen
  b) Een gastgezin
  c) Een Airbnb met een lokale host
 4. Tijdens mijn vakantie…
  a) Let ik niet op mijn waterverbruik
  b) Let ik op mijn waterverbruik
  c) Probeer ik op mijn waterverbruik te letten, maar vergeet het soms
 5. Als ik dorst heb…
  a) Koop ik water in een supermarktketen
  b) Hervul ik mijn drinkfles
  c) Koop ik water in een plaatselijke winkel
 6. Voor het avondeten…
  a) Eet ik in een fastfoodketen
  b) Eet ik in een restaurant
  c) Haal ik af bij een restaurant
 7. Als souvenir koop ik…
  a) Massa-geproduceerde magneten of standbeeldjes
  b) Lokaal verbouwde koffie, thee, of kruiden
  c) Plaatselijk handwerk
 8. Als activiteit…
  a) Ontspan ik op het strand of bij het zwembad
  b) Verken ik de omgeving met een lokale gids
  c) Ga ik naar een dierenopvang om dieren te aaien
Foto: Ali Dashti via Pexels

Meestal antwoord a?
Er is veel ruimte voor verbetering in je benadering van duurzaam reizen. Het is nooit te laat om positieve veranderingen door te voeren! Hieronder vind je tips voor duurzaam reizen. Veel succes!

Meestal antwoord c?
Proficiat, je bent een duurzame reiziger! Ga zo door en blijf de wereld verkennen met respect en eco-bewustzijn. Veel plezier!

Meestal antwoord b?
Je bent op de goede weg! Je maakt vooruitgang om een duurzame reiziger te worden. Blijf je inspanningen opvoeren door de tips onder de foto te lezen en je zult er komen!

Foto: Taryn Elliot via Pexels

Hoe kun je de wereld op een duurzamere manier verkennen?
Duurzame keuzes maken kan een positieve impact hebben op het milieu en lokale gemeenschappen. Hier zijn overwegingen om in gedachten te houden bij de beslissingen die je neemt als je reist. Elke keuze kan bijdragen aan een verantwoorde en bevredigende reiservaring. Laten we zien hoe je een verschil kunt maken.

Hoe kies je een bestemming?
Controleer eerst of een locatie openstaat voor toerisme. In 2022 kampte Hawaï bijvoorbeeld met een tekort aan water en medicijnen, waardoor toeristen werden verzocht weg te blijven. Als een bestemming kampt met een watertekort, probeer dan je verbruik te verminderen. Onderzoek toont aan dat toeristen 2 tot 3 keer meer water gebruiken dan de lokale bevolking (González-Pérez et al., 2020). Zelfs zonder tekort is het vanuit duurzaam oogpunt aangeraden om op je waterverbruik te letten. De meest duurzame bestemming is dichtbij, zodat je met het openbaar vervoer kunt reizen.

Welke vlucht kies je?
Als vliegen onvermijdelijk is, kies dan een rechtstreekse vlucht. Een vliegtuig stoot de meeste broeikasgassen uit tijdens het landen en opstijgen. Goedkopere vluchten met tussenstops leiden dus tot meer uitstoot.

Waar verblijf en eet je?
Vermijd grote hotelketens, zodat je geld naar de lokale gemeenschap gaat. Thuisverblijven zijn de beste manier om de lokale bevolking te steunen en het leven van die lokale bevolking te ontdekken. Bij het boeken van een Airbnb of appartement controleer je best of de verhuurder lokaal is en geen groot bedrijf. Eet op plaatsen met lokale producten en vermijd afhaalmaaltijden, want die genereren veel afval en zijn dus niet duurzaam.

Welke activiteiten doe je?
Als je vakantie vooral draait om relaxen, vraag jezelf dan af of dat eigenlijk wel een verre reis rechtvaardigt. Bestemmingen dichter bij huis kunnen even goed geschikt zijn. Doe onderzoek naar organisaties voor activiteiten en lees recensies om hun duurzaamheid te beoordelen. Wees voorzichtig met dierentoerisme. Duurzaam dierentoerisme gaat niet om het aaien van dieren!

Welke souvenirs neem je best (niet) mee naar huis?
Vermijd de typische massaproducten als souvenirs. Ze belanden vaak in de vuilnisbak of liggen achteraf thuis stof te vergaren. Neem in plaats daarvan lokaal verbouwde koffie, thee, of kruiden mee. Of koop handwerk van de lokale bevolking. Zo steun je hen ook.


References:

Responsible travel with curious tourism. (2022). https://open.spotify.com/episode/1zKb9VrtWbQ9qVyosfqdVi?si=1e5226e8c74a4413

González-Pérez, D. M., Martín, J. M. M., Martínez, J. M. G., & Sáez-Fernández, F. J. (2020). An analysis of the cost of water supply linked to the tourism industry. an application to the case of the island of Ibiza in Spain. Water, 12(7), 2006

Bijdrage van Femke De Blende

Meer
Lees meer...