Hoe wereldverbeteraar Bono vooral aan zijn eigen zakken denkt: het zoveelste bewijs

Hoe wereldverbeteraar Bono vooral aan zijn eigen zakken denkt: het zoveelste bewijs

U2-zanger Bono profileert zich graag als een wereldverbeteraar en idealistische weldoener. Maar nu wordt zijn naam genoemd in de Paradise Papers. De popster zou geïnvesteerd hebben in aandelen van een bedrijf op Guernsey, een berucht belastingparadijs.

In de Paradise Papers, waarin nieuwe onthullingen staan over hoe ’s werelds grootste bedrijven geld sluizen naar belastingparadijzen, valt de naam van U2-frontman Bono.

Hij zou tot 2007 aandelen gehad hebben in een vennootschap op Malta, gekend als een belastingparadijs. Het zou gaan om het bedrijf Nude Estates, dat het Aušra shoppingcenter Litouwen overkocht voor 5,8 miljoen euro. Dat schrijft de Britse krant The Guardian. Nude Estates had een dochterbedrijf met dezelfde naam in Litouwen om het shoppingcenter te kunnen uitbaten. In 2012 kreeg het Aušra shoppingcenter weer een nieuwe eigenaar, het bedrijf Nude Estates 1 op Guernsey, ook gekend als een berucht belastingparadijs.

Minder belastingen dan in meeste EU-landen

Op Malta betaal je een pak minder belastingen dan in andere EU-landen. Zo moeten buitenlandse investeerders amper 5 procent belastingen betalen op de winst die hun bedrijf maakt.

Op het Kanaaleiland Guernsey, dat geen deel uitmaakt van de Europese Unie, moeten investeerders zelfs helemaal geen belastingen betalen. Wel moeten er normaal gezien belastingen betaald worden op geld dat van Guernsey overgebracht wordt naar Ierland, waar Bono woont.

epa

Geen excuses

De woordvoerder van Bono liet aan The Guardian weten dat Bono “een passieve, kleine investeerder was in Nude Estates Malta Ltd.” Ze voegde daaraan toe dat het bedrijf “wettelijk geregistreerd was in Malta tot het in 2015 vrijwillig opgeheven werd”.

Bono heeft zich nooit geëxcuseerd voor belastingontduiking na vorige onthullingen. In 2015 zei hij nog dat U2 “een fortuin aan belastingen betaalt”. Daarmee reageerde hij op het feit dat de band een groot deel van hun zaken in Nederland doet. “Enkele slimme mensen, die voor ons werken, kijken gewoon uit hoe we belast worden”, zei Bono toen. “Dat is trouwens maar één van onze bedrijven. Er zijn heel veel bedrijven.”

Gesponsorde artikelen