Hoe werken geleide raketten? “Bij de ballonnen boven de VS heeft men infrarode munitie gebruikt”

Met de V1- en V2-bom bracht Nazi-Duitsland een einde aan het ‘domme bommen’-tijdperk. De bommen werden met een automatische piloot naar hun doel geleid. Sindsdien zijn geleide bommen en raketten constant in ontwikkeling, waarbij ze steeds nauwkeuriger en verder vliegen en kleinere doelwitten kunnen raken. Kolonel Johan Gallant, professor Wapensystemen en Ballistiek aan de Koninklijke Militaire School, gaf meer duiding op Business AM.


Het volledige interview met kolonel Johan Gallant, professor Wapensystemen en Ballistiek aan de Koninklijke Militaire School, kan u hier beluisteren.


“We vinden daar sensoren, een geleidingscomputer en een besturingssysteem in terug, zodanig dat die munitie, als die van zijn baan afwijkt, terug op de juiste baan gebracht kan worden. Dat laat dus toe om doelen op veel grotere afstand te kunnen onderscheppen dan we kunnen met niet-geleide munitie”, zo verduidelijkt Gallant het begrip ‘geleide-raket’ al.

Verschillende signalen

Die geleiding kan via verschillende signalen verlopen, zoals GPS of lasertechnologie. Tegen bewegende doelen, zoals tanks bijvoorbeeld, is een GPS-signaal niet effectief, zo merkte Gallant op. Laser-geleiding daarentegen is dat wel. “Met laser wordt een doel belicht. De weerkaatste stralen kunnen opgevangen worden door een zoekkop in het wapen, dat op die manier ook naar het doel zal geleid kunnen worden.”

Voor luchtdoelen wordt nog een andere technologie gebruikt: infrarood. “Die ballonnen die onlangs boven de Verenigde Staten uit de lucht gehaald zijn, daar heeft men infrarood-geleide munitie voor gebruikt. Die ballonnen op zich zijn niet echt warm, maar vormen wel een serieus contrast met de achtergrond. Die temperatuurverschillen kunnen vrij gemakkelijk gedetecteerd worden. Dezelfde technologie wordt ook gebruikt tegen helikopters, vliegtuigen en drones”, merkte de professor op.

“Op langere afstand wordt voornamelijk met radar gewerkt. Dan wordt het doel belicht met een radar, en opnieuw worden de weerkaatste stralen opgevangen door de zoekkop, die op die manier het wapen naar zijn doel kan leiden”.

De vergelijking

Legers van over de hele wereld werken aan de ontwikkeling van geleidingstechnologie. De vraag kan dan ook gesteld worden welk machtsblok of land hier dan het voortouw in neemt, en een duidelijke voorsprong heeft tegenover de anderen.

“Veel hangt af van het onderzoek dat er naar gedaan wordt, naar de kwaliteit van de sensoren en elektronica. Door de jaren heen zien we dat de Verenigde Staten daar een voetje voor hebben, ten opzichte van de Russen bijvoorbeeld”, zo oordeelt Gallant.

“China is tegenwoordig ook bijzonder sterk in elektronica. Het is heel moeilijk om daar uitspraken over te doen, maar ik verwacht dat vooral China op termijn toch op zijn minst even goed of even nauwkeurig zal kunnen werken als de Verenigde Staten”, zegt de kolonel.

(nd)

Meer
Lees meer...