Hoe wordt de hoogte van een zorgverzekering bepaald?

Geschreven met de input van zorgkiezer.nl

In deze tijden kijken een paar miljoen Nederlanders weer met grote aandacht naar de onafhankelijke vergelijkers van zorgverzekeringen. Ook als je in België woont, maar in Nederland werkt, heb je hoogstwaarschijnlijk een Nederlandse zorgverzekering. In principe bestaat er in de periode van 12 november tot en met 31 december de mogelijkheid om naar een meer goedkopere zorgverzekering 2022 over te stappen. De grootste onafhankelijke site in Nederland die een vergelijking maakt van de vele zorgverzekeringen is zorgkiezer.nl. Hier vind je volop informatie over premies en voorwaarden. Maar hoe komen die premies eigenlijk tot stand?

De ziekenhuiszorg neemt het grootste deel van de kosten voor rekening

Het zijn uiteraard bijzondere tijden, maar het is al jaren zo dat de ziekenhuizen het grootste gedeelte van de zorgkosten in Nederland opslurpen. In totaal wordt er jaarlijks meer dan 100 miljard euro aan zorg besteed. De ziekenhuiszorg wordt betaald uit de basisverzekering die iedere volwassen Nederlander moet afsluiten. Al gedurende meerdere jaren bestaat in Nederland de prestatiebekostiging. Voor alle behandelingen die geboden worden, komt in overleg met de zorgverzekeringen een tarief tot stand. Dat heeft als achtergrond dat de ziekenhuizen op zoek moeten naar een kwalitatief goede zorg voor een scherpe prijs. De zorgverzekeraars krijgen derhalve ook inzicht in de handelingen die worden bericht voor een bepaald tarief. De enige zaken die hier buiten vallen, zijn traumazorg en uitnameteams bij donoroperaties. Voor deze bijzondere zorg zijn geen vaste tarieven te bepalen.

Waarom verschillen de premies van zorgverzekering?

Bij het vergelijken van de zorgpremies bij diverse aanbieders kunnen de verschillen behoorlijk oplopen. Dat lijkt misschien vreemd omdat de tarieven voor medische zorg in het algemeen een vaste hoogte hebben. Toch zijn er per zorgverzekeraar verschillen in aanpak. Dat geldt ook voor de basisverzekering waarbij iedere zorgverzekeraar hetzelfde wettelijke pakket moet aanbieden. Het grootste verschil zit in de twee vormen van verzekering.

De restitutiepolis

Wie een restitutiepolis heeft afgesloten, kan in principe naar iedere goedgekeurde zorgverlener in Nederland gaan. De kosten daarvan worden achteraf gerestitueerd. In de praktijk betaalt overigens de zorgverzekeraar vaak direct de kosten, zeker als deze hoog oplopen. Een verzekerde kan dan bijvoorbeeld kiezen voor een ziekenhuis dat zijn voorkeur heeft, omdat het goed bekend staat of omdat het dicht in de buurt van de eigen woning gelegen is.

De naturapolis

Bij de naturapolis heeft de zorgverzekeraar contracten gesloten met bepaalde zorgverleners, zoals ziekenhuizen. De verzekerde kan eventueel ook een ander ziekenhuis kiezen, maar dan is volledige vergoeding niet gegarandeerd. De naturapolis is in het algemeen goedkoper dan de restitutiepolis. In het algemeen heeft een zorgverzekering met naturapolis overigens contracten met een groot aantal partijen, waardoor er alsnog een relatief gevarieerde keuze is voor de verzekerde.

De zorgverzekeraar kan de basispremie ook aanpassen op basis van eigen reserves of gemiddelde leeftijd van de verzekerden. Het is aanleiding voor een paar miljoen Nederlanders om ieder jaar, ook weer voor de zorgverzekering 2022,  zorgvuldig te gaan vergelijken. 

Meer
Lees meer...