Hoe zijn sloten ontwikkeld over de laatste jaren?

Geschreven met input van Slotenprobleem Kwijt.

Zonder na te denken hoe een slot werkt duw je je sleutel in het slot om je huis binnen te treden. Toch zijn sloten over de jaren nogal ontwikkeld. De laatste jaren komen sleutels met een slot niet meer zo vaak voor. We zijn nu in het elektronische tijdperk waar ieder jaar weer nieuwe ontwikkelen ontstaan. In dit artikel wordt de evolutie van de sloten uitgelegd.

Duizenden jaren geleden

Sloten zijn al duizenden jaren oud. Vroeger moesten ze natuurlijk ook hun waardevolle spullen achter slot en grendel verstoppen. Vroeger had men slotmechanismen met grote houten pinnen die door een balk met kleine groeven op hun plek werden gedrukt. Dit systeem heft de vergrendeling op. Het mechanisme van het houten slot is door de jaren heen niet zo veel veranderd. Het enige dat veranderd is is het materiaal waar het slot van gemaakt is. Het materiaal is namelijk veranderd naar metaal. De sloten en sleutels worden ook steeds kleiner en preciezer. Sleutels gaven vroeger ook gevoel van macht. Ze werden vaak van zilver of goud gemaakt om te laten zien hoeveel macht de eigenaar van de sleutels had.

Huidige sloten

Tegenwoordig zijn er 3 verschillende soorten sloten. Ten eerste is er het cilinderslot. Dit is het meest voorkomende slot. Dit slot bestaat uit een cilinder en een behuizing. Ten tweede heb je het oplegslot. Een oplegslot heeft een grote slotkast aan de binnenkant van het slot. Dit slot komt vaak voor in appartementen. Ten derde heb je het driepuntsslot. Met dit slot kan je op 3 verschillende punten je deur sluiten. Je kan altijd extra deurbeveiliging plaatsen met dievenklauwen of extra sloten op de deur.

De toekomst

De manier waarop een deur wordt geopend en gesloten verandert over de jaren steeds. Deuren worden vaak nog afgesloten met een schoot die in de deur schuift. Je hebt vaak geen sleutel meer nodig om een deur te openen. Het kan tegenwoordig met vingerafdrukken of irisscanners gaan. Verder kan je ook elektrisch deuren openen met een knop. Sommige sloten zijn zelfs verbonden met een app op je telefoon waardoor je met je telefoon makkelijk een slot kan openen. Lokale slotenmakers zullen hun services moeten veranderen als ze nog een baan willen blijven houden in het elektronische tijdperk. Elektronische sloten kunnen een betere beveiliging tegen inbraak bieden. Sommige elektronische beveiliging is zelfs door hackers nog niet te kraken.

Sloten en sleutels zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons leven. Je hebt ze nodig om veiligheid te creeëren en je bezittingen goed te bewaren.

Meer
Lees meer...