Hoe zorgen advocaten dat ze winnen?

De belangrijkste eigenschappen van de advocatuur heeft betrekking op bekwaamheid, onafhankelijkheid, discretie en betrouwbaarheid. Het voornaamste kwaliteitscriterium die bepalend is voor een succesvolle advocaat zijn vaardigheden en deskundige kennis. De andere criteria zijn van toepassing op zowel specifieke als overkoepelende elementen van juridisch werk. Als een advocaat een effectieve advocaat wil zijn, moet hij of zij vaardig zijn. Maar hoe kun je competentie identificeren?

Relevante kennis

Juridische kennis verwijst naar de kennis die vereist is om juridische principes in de praktijk te implementeren. Een gerenommeerde advocaat van Cazimir begrijpt hoe je de juridische straffen kunt identificeren, hoe ze met elkaar verbonden zijn en hoe ze geïnterpreteerd moeten worden. Daarnaast is het belangrijk om te begrijpen hoe je relevante jurisprudentie en literatuur vindt. Het huidige rechtssysteem is zo ingewikkeld dat een academisch universitair diploma noodzakelijk is voor relevante juridische kennis.

Juridische praktijkvaardigheden

Juridische vaardigheden hebben betrekking op inzicht in de praktische rechtspraktijk, vaardigheden voor onderhandeling, empathie en vergelijkbare vaardigheden. Juridische kwesties vereisen immers in veel complexe situaties vaak zowel juridische kennis als bepaalde vaardigheden. Welke vaardigheden en kennis vereist zijn en in welke mate, is afhankelijk van de juridische aard van een zaak. Elke juridische kwestie is uniek. De ene juridische vraag vergt empathie in de relationele sfeer, terwijl de andere sterke onderhandelingsvaardigheden vergt. Het is echter ook mogelijk dat een advocaat aanvullende specialistische kennis moet hebben van een specifiek rechtsgebied. Bij sommige zaken is dan ook een team van experts gezamenlijk betrokken op een bepaald onderwerp.

Een goede analyse en advies

De wijze waarop een advocaat een cliënt begeleidt, getuigt veel van zijn bekwaamheid en kwaliteit. De belangrijkste verantwoordelijkheid van de advocaat is het bepalen van het doel of het oogmerk van zijn cliënt, evenals de benodigde feiten om dat doel te realiseren. In sommige gevallen zal de cliënt een helder inzicht hebben in wat hij voor ogen heeft. Het vaststellen van het doel van de cliënt kan soms ook een cruciaal aspect van het mandaat zijn. Bepaalde cliënten hebben zeer onduidelijke opvattingen over hun doelen, of ze streven ernaar iets te realiseren dat absoluut niet haalbaar is.

Realistische belangenbehartiging

Een bekwame advocaat beoordeelt vervolgens de belangen van de cliënt. Wanneer de belangen duidelijk zijn, evalueert de advocaat de uitvoerbaarheid. In eenvoudige situaties kan de advocaat aangeven wat er gedaan moet worden. Af en toe moet de advocaat uitgebreid onderzoek doen. Wanneer het om een uiterst complexe kwestie gaat en de advocaat zijn aanbeveling zonder veel moeite formuleert, is het belangrijk om argwanend te zijn. Een ervaren advocaat zal tijdens het aangaan van een juridisch geschil rekening houden met juridische risico’s, de juiste bewijslast en de kans op onvoldoende bewijs. Advocaten die zich richten op het gebruik van algemene uitspraken, dragen niet echt bij aan het verstrekken van de juiste informatie aan hun cliënten.

Meer
Lees meer...