Westerse sancties drukken op de Russische wapenindustrie. Vooral het gebrek aan chips speelt de rakettenfabrieken parten.
Hoelang nog voor Ruslands raketten opraken?
Waarom is dit belangrijk?
Rusland lanceert zo nu en dan een raketbarrage op Oekraïne. De doelwitten zijn grote steden, zoals hoofdstad Kyiv, maar vooral de energie-infrastructuur in het land. Dinsdag zaten daardoor ruim tien miljoen inwoners zonder elektriciteit. Het lijkt er echter op dat dergelijke raketaanvallen steeds minder zullen voorkomen.De essentie: Rusland beschikt over steeds minder raketten.
- Volgens een vertegenwoordiger van de Oekraïense HUR, de militaire inlichtingendienst, heeft Rusland al meer dan 80 procent van zijn moderne raketten afgeschoten. In totaal zouden Russische troepen nog maar 120 Iskander-ballistische raketten hebben die kunnen worden gebruikt. Dat schrijft Euronews.
- In een interview met The Odessa Journal trad Krylyo Boedanov, het hoofd van de HUR, in detail: “Rusland heeft nog 13 procent van zijn Iskanders over, nog 43 procent van de Kalibr-kruisraketten en nog 45 procent van de Kh-55-kruisraketten. Onder de 30 procent zakken is gevaarlijk, dan worden de noodvoorraden al aangewend.”
- Het tekort aan raketten probeert Rusland op te vangen met drones. Volgens Boedanov bestelde Rusland zo al 1.700 drones, voornamelijk de Shahed-136-zelfmoorddrone, bij Iran. “Ze bestelden 1.700 stuks, maar die moeten nog gemaakt worden. Maar de luchtafweer kan het in principe wel aan, 70 procent van de inkomende projectielen werd uit de lucht geschoten”. Sinds 22 oktober heeft Rusland 330 Shahed-drones gebruikt, waarvan 222 werden neergeschoten, volgens het hoofd van de HUR.
- Defensieanalist Michael Clarke gaf al begin oktober aan dat Rusland zijn laatste degelijke raketten inzet. “We zagen antischeepsraketten op appartementen landen en luchtdoelraketten (gebruikt tegen vliegtuigen of helikopters) op gronddoelen”, klonk het toen al.
- Een ander teken aan de wand is een Russische X-55-kruisraket, die werd neergeschoten boven Kyiv. De raket droeg een lege kernkop, wat erop kan wijzen dat de voorraad springladingen opgeraakt.
De oplossing: Aangezien de defensie-industrie zelf te weinig middelen heeft om hoogtechnologische raketten te bouwen, wordt naar het buitenland gekeken.
- Al begin september raakte bekend dat Russisch dictator Poetin had aangeklopt bij zijn Noord-Koreaanse evenknie Kim Jong-un. Rusland zocht Katjoesja-raketten, een ietwat lichter type dat enkel kan ingezet worden voor doelwitten op relatief dichte afstand (de verste raketten vliegen elf kilometer ver) te raken. Weinig oplossingen dus voor de verdere afstand.
- Daarvoor kijkt Rusland dan weer naar Iran, dat met de Fateh-110 een degelijke langeafstandsraket bezit. De Fateh is een doorontwikkeling van de 9K52 Luna-M, een raket uit het Sovjet-arsenaal. Iran beweert wel dat het deze raketten niet zal leveren, maar hetzelfde werd gezegd over de Shahed-drones, die ondertussen in honderdtallen te vinden zijn in Oekraïne.
- Hoewel de Fateh’s Rusland wel nog even verder helpt, bieden ze geen antwoord op de slinkende voorraden van de echte hoge-precisieraketten.
(jvdh)