De hoeveelheid uren die mensen slapen per nacht durft al eens grondig te verschillen. En dus zijn er al talloze onderzoeken geweest naar hoeveel slaap mensen echt nodig hebben. Een nieuw grootschalig onderzoek heeft nu aangetoond wat het absolute minimum is. De conclusie daarvan is dat wie minder dan 5 uur per nacht slaapt vanaf zijn 50ste serieuze gezondheidsproblemen riskeert.
Terwijl er vroeger vaak gezegd werd dat mensen 8 uur slaap per nacht nodig hebben, heeft recent onderzoek aangetoond dat 7 uur waarschijnlijk al voldoende is. Maar aangezien mensen door een druk leven, kinderen of zelfs de klimaatverandering vaak nog minder slapen, proberen velen zich te trainen om ook met minder slaap goed te kunnen functioneren.
Maar toch is er een ondergrens. Dat blijkt uit een Britse paper die in PLoS Medicine verscheen. Onderzoekers gebruikten daarvoor data uit een grootschalige studie bij bijna 10.000 mensen van 50 jaar of ouder tussen 1985 en 2016. Aan die deelnemers werd toen gevraagd hoeveel uur ze sliepen op een doordeweekse nacht. Sommigen van hen kregen daarbij ook een slaaptracker aan hun pols ter controle.
Meer kans op chronische aandoeningen en vroegtijdig overlijden
De deelnemers werden daarna gedurende 25 jaar lang gecontroleerd op chronische aandoeningen zoals diabetes, kanker en hartaandoeningen. Uit al die gegevens concluderen de wetenschappers dat mensen die rond de leeftijd van 50 jaar maar 5 uur of minder slapen 30 procent meer kans hebben op allerhande aandoeningen in vergelijking met mensen die minsten 7 uur slapen. Te weinig slaap wordt daardoor ook in verband gebracht met een grotere kans op vroegtijdig overlijden.