We verliezen nu al 44 uur slaap per jaar door klimaatverandering en voor vrouwen is het zelfs erger dan voor mannen

Stijgende temperaturen als gevolg van de klimaatcrisis zorgen ervoor dat mensen over de hele wereld minder slapen, zo blijkt uit de grootste studie daarover tot nu toe. Goed slapen is essentieel voor gezondheid en welzijn. Maar door de opwarming van de aarde stijgen de nachttemperaturen, zelfs sneller dan overdag, waardoor het moeilijker wordt om te slapen. En wat vooral verontrustend is: we kunnen ons daar blijkbaar niet aan aanpassen.

Uit de analyse bleek dat de gemiddelde wereldburger al 44 uur slaap per jaar verliest, wat leidt tot 11 nachten met minder dan zeven uur slaap, een standaardmaatstaf voor voldoende slaap.

Die “verloren slaap” zal verder toenemen naarmate de planeet blijft opwarmen, maar het fenomeen treft niet iedereen in dezelfde mate. Het slaapverlies per graad opwarming is ongeveer een kwart hoger voor vrouwen dan voor mannen, twee keer zo hoog voor 65-plussers en drie keer zo hoog voor mensen in minder welvarende landen. De onderzoekers gebruikten gegevens van polsbandjes voor het bijhouden van de slaap bij 47.000 mensen gedurende 7 miljoen nachten en in 68 landen.

Toename van onder meer hartaanvallen, zelfmoorden en geestelijke gezondheidscrises

Eerdere studies hebben aangetoond dat stijgende temperaturen de gezondheid schaden, en zorgen voor een toename van onder meer hartaanvallen, zelfmoorden en geestelijke gezondheidscrises. Ze leiden ook tot meer ongevallen en verwondingen, evenals een lagere productiviteit op de werkvloer.

Van slechte slaap is ook aangetoond dat het die effecten heeft en de onderzoekers zeggen dat hun bevindingen suggereren dat verstoorde slaap een belangrijk mechanisme kan zijn waardoor warmte deze gezondheidseffecten veroorzaakt. Verontrustend daarbij is dat volgens hun gegevens er geen tekenen waren dat mensen zich konden aanpassen aan warmere nachten.

Verminderde slaap door warmere nachten treft al enorme populaties. Eén nacht boven de 25°C in een stad met een miljoen mensen zal resulteren in 46.000 extra mensen die korter slapen. De studie, gepubliceerd in het tijdschrift One Earth, analyseerde slaap- en buitenweergegevens verzameld van 2015 tot 2017 en ontdekte dat hogere temperaturen de slaap vooral verminderden door het begin van die slaap uit te stellen. Het lichaam van mensen moet elke nacht afkoelen als ze in slaap vallen, maar dit is moeilijker als het warmer is.

Verrassend: mensen in warmere landen kunnen zich niet makkelijker aanpassen

Vrouwen kunnen daar last van hebben omdat hun lichaam gewoonlijk sneller afkoelt dan dat van mannen als ze gaan slapen. Vrouwen hebben gemiddeld ook meer onderhuids vet, waardoor het afkoelen langzamer gaat. Van oudere mensen is bekend dat ze ’s nachts minder slapen en een slechtere lichaamstemperatuurregulatie hebben, wat hun gevoeligheid voor de warmere nachten kan verklaren. Mensen in armere landen verliezen meer slaap omdat ze minder toegang hebben tot koelingsfuncties zoals luiken, ventilatoren en airconditioning.

De onderzoekers ontdekten dat de impact van warmere nachten op de slaap in alle landen werd waargenomen, of ze nu een natuurlijk koeler of warmer klimaat hadden of niet, en de impact was duidelijk wanneer de nachttemperaturen boven de 10°C kwamen. Maar mensen die al in warmere klimaten leefden, ervoeren een grotere slaaperosie per graad temperatuurstijging. Dat is verrassend, want tot nu werd gedacht dat die zich makkelijker zouden kunnen aanpassen.

De gegevens die in het onderzoek werden gebruikt, waren voornamelijk afkomstig uit rijkere landen, hoewel er ook uit India, China, Colombia en Zuid-Afrika waren. De polsbandjes werden ook vaak gedragen door mensen die minder last hadden van slaapstoornissen door warmere temperaturen, zoals rijkere mannen van middelbare leeftijd. Dat doet vermoeden dat het probleem nog groter is dan de cijfers tonen.

(lb)

Meer
Lees meer...