Hoeveelheid plastic in oceanen is in tien jaar tijd verdrievoudigd

Ben je ooit al eens een plastic zakje of flesje tegengekomen terwijl je aan het zwemmen was in de zee? De kans is groot, want in tien jaar tijd is de hoeveelheid plastic in onze oceanen verdrievoudigd! De vooruitziende toekomst van een nieuw rapport waarschuwt voor een ‘uit het oog, uit het hart-benadering’ van het probleem. Tenzij er actie ondernomen wordt natuurlijk.

Experts waarschuwen dat plastic een van de grootste bedreigingen is voor de zeeën van de wereld. En de oceanen krijgen het al zwaar te verduren door tal van problemen zoals de stijgende zeespiegel, de opwarming van het water en metaal- en chemische vervuiling. De toekomst ziet er dan ook niet fraai uit. Een nieuw belangrijk rapport roept op tot actie, en dan vooral op het gebied van kunststoffen.

Zelfs de economie zou ervan kunnen profiteren als overheden manieren vinden om de biodiversiteit te beschermen. Er wordt vooral ingezet op windmolenparken langs de kust, visboerderijen en visverwerking. Maar de impact op de oceanen kennen we nog niet en heeft meer onderzoek nodig, zegt professor Ian Boyd, één van de auteurs van het rapport.

Istockphoto

Geen leven op de maan

Zonder ingreep zou de vervuiling door plastic in de oceanen tussen 2015 en 2025 kunnen verdrievoudigen. Nu al is plastic fysiek aanwezig in het oceaanwater en het zou zich kunnen ophopen op de kusten of in bepaalde delen van de zee. We weten intussen dat zeedieren plastic opeten of verstrikt kunnen geraken, maar de giftige gevolgen van plastic dat afbreekt en in organismen blijft zitten, zijn nog onduidelijk.

“Maar zelfs zonder onderzoek hebben we de plicht om de hoeveelheid plastic te minimaliseren. Zo zorgen we ervoor dat eventuele toxische effecten worden afgehandeld”, benadrukt professor Boyd.

Professor Edward Hill, uitvoerend directeur van het National Oceanography Centre wil de houding ‘uit het oog, uit het hart’, de wereld uit. Mensen moet zich bewust zijn van wat er gaande is in onze oceanen. “We weten minder over de bodem van de zee dan over de maan of Mars, maar niets leeft op de maan of Mars, en er leven dingen in onze oceaan die van vitaal belang voor ons zijn”, zegt hij.

Maar wat moet er dan precies veranderen? Volgens de auteurs moeten er in de eerste plaats nieuwe afbreekbare kunststoffen komen, en er zijn bewustmakingscampagnes over de bescherming van de zee nodig.

Campagnevoerder bij Greenpeace UK, Louise Edge, is het hier helemaal mee eens: “Als er nu geen krachtige actie wordt ondernomen, zal het probleem exponentieel slechter worden. Er is meer onderzoek nodig naar de vele verschillende facetten van plasticvervuiling, maar het is nu al duidelijk dat we onze relatie met wegwerpplastic moeten beëindigen en alternatieve verpakkingsoplossingen moeten vinden die onze omgeving niet schaden.”

Wat kan jij doen?

De Nederlandse Boyan Slat wil al sinds hij 16 jaar was, de plasticsoep opruimen. Hij richtte dan ook de stichting ‘The Ocean Cleanup’ op. Tegen 2050 wil hij alle plastic uit de oceanen. Hij werd door meer dan 38.000 financiers uit 160 gesteund! Een mooi initiatief, maar jij kan ook een belangrijke bijdrage leveren.

Check hier de belangrijkste!

1.

Vermijd lichaamsverzorgingsproducten die kleine microbolletjes bevatten. Ze zijn fantastisch om je dode huidcellen te verwijderen, maar ze zijn schadelijk voor de oceanen.

2.

Gebruik zo weinig mogelijk plastic wegwerpartikelen! Dat wil zeggen geen plastic flesjes, bekertjes en potjes.

3.

Koop losse groenten en fruit in plaats van in plastic verpakking.

4.

Luiers voor baby’s zijn super schadelijk! Koop uitwasbare of katoenen luiers.

5.

Spread the word! Maak je omgeving bewust van de problematiek. Stel de plastic soep aan de orde in je vriendengroep, je familie, je werk, je school, enzovoort.

Meer
Lees meer...