Vlaamse huishoudens zagen zich in 2022 gedwongen om minder energie te verbruiken. De consumptie van gas is met 14 procent gedaald, die van elektriciteit met 12 procent.
Hoge energieprijzen hebben Vlamingen gedwongen om te besparen, zelfs tijdens de koudste dagen van het jaar
Waarom is dit belangrijk?
Sinds Rusland buurland Oekraïne binnenviel, heeft Europa te kampen met een grote energie-onzekerheid. Een groot deel van het gas en de olie die het continent gebruikte, kwam immers uit Rusland. Om het hoofd te bieden aan de hoge prijzen, het resultaat van de verminderde import, zien veel Europeanen zich nu genoodzaakt om minder te consumeren.De essentie: Netbeheerder Fluvius analyseerde voor de derde keer dit jaar de verbruiksgegevens van Vlaamse huishoudens met een digitale meter voor gas en elektriciteit.
- Uit de analyse bleek dat het verbruik elke maand daalde tegenover dezelfde periode in 2021.
- Een gemiddeld Vlaams gezin zou 14 procent minder gas verbruiken tegenover dezelfde periode in 2021.
- Ook wordt er 12 procent minder elektriciteit opgesoupeerd. Bij deze meting maakte de netbeheerder een onderscheid tussen huishoudens met of zonder zonnepanelen.
- Huishoudens zonder zonnepanelen zagen hun gebruik minder hard dalen dan huishoudens die er wel hebben. De twee groepen bespaarden respectievelijk 11,5 en 13 procent.
Hoe besparen gezinnen?
De oorzaken: Fluvius kan niet zien hoe mensen besparen, maar dat gebeurt sowieso niet enkel door de thermostaat een graadje lager te zetten.
- Veel gezinnen hebben geïnvesteerd in nieuwe, zuinigere apparatuur. Zo worden oudere gastoestellen vervangen door nieuwe modellen, steken mensen ledlampen en worden afschakelbare verdeelstekkers gebruikt.
- Sommige gezinnen nemen drastischere maatregelen en zien zich gedwongen om terug te verwarmen met hout- en pelletkachels. Opvallend: ook de prijs van houtpellets is deze zomer door de oorlog in Oekraïne de lucht ingeschoten.
Kanttekeningen
Maar: Slechts één op drie huishoudens in Vlaanderen beschikt over een digitale meter, waardoor de data niet volledig is.
- Nog een belangrijke opmerking is dat energieprijzen al sinds eind vorig jaar zijn beginnen toenemen. Toen steeg de vraag naar gas en elektriciteit immers omdat de COVID-maatregelen werden afgebouwd. Prijzen stegen harder vanaf 24 februari, toen de invasie van Oekraïne begon.
- Ook is er geen data van de voorbije dagen, toen temperaturen onder het vriespunten lagen. Fluvius zou gegevens van vorige week maandag echter hebben vergeleken met twee vergelijkbare dagen uit januari 2022 en 2021 toen het vroor. Daaruit bleek dat het gasverbruik op 12 december tussen 15 en 21 procent lager lag.