Holebi’s krijgen het nog altijd te vaak zwaar te verduren

In de Oegandese hoofdstad Kampala wordt een Belg vervolgd voor homoseksualiteit. En het Indiase hooggerechtshof heeft vandaag bevestigd dat homoseksualiteit opnieuw een misdaad is. Het is de 21ste eeuw en toch zijn holebi’s over de hele wereld nog veel te vaak het slachtoffer van mensenrechtenschendingen.

In de nacht van zondag op maandag werden in Kampala een Belg en zijn Keniaanse vriend uit hun bed gelicht, bericht de VRT. Oeganda beschuldigt hen van “seksuele daden die strijdig zijn met de wetten van de natuur”. Volgens een lokale televisiezender werd de politie getipt door omwonenden. De Belg is volgens Buitenlandse Zaken in Brussel geen toerist en verblijft al langer in het land. 

Volgens VTM NIEUWS werd de Belg vandaag vrijgelaten, maar de kans is groot dat hij vervolgd zal worden. “Omdat de feiten waarvoor hij wordt aangeklaagd in België niet strafbaar zijn, zullen we deze zaak van nabij opvolgen”, aldus woordvoerder Joren Vandeweyer.

Homoseksualiteit is strafbaar in Oeganda en het land is eigenlijk zelfs homofoob te noemen. In december nam het parlement er nog met een grote meerderheid een wet aan waardoor praten over homoseksualiteit zonder het te veroordelen strafbaar wordt. Holebi’s die de anti-homowet ”herhaaldelijk” overtreden kunnen levenslang krijgen, evenals homo’s die seks hebben met minderjarigen van hetzelfde geslacht of met mensen die hiv hebben. President Museveni heeft de wet tot nu toe nog niet getekend, maar hij zegt wel dat homoseksualiteit “een decadent exportproduct is dat de Afrikaanse waarden en het christendom bedreigt”.

“Behandeld als een beest”

Het is niet de eerste keer dat een Belg in het buitenland in de problemen komt door zijn geaardheid. Eerder deze maand raakte bekend dat een 43-jarige Belgische cipier 3 maanden en 13 dagen in een Tunesische gevangenis zat nadat hij seksueel contact had met een man. In De Standaard deed hij begin januari zijn verhaal: “Toen we intiem werden in de tuin van een verlaten hotel, stonden twee minuten later plots politieagenten rond ons. Ik werd in de boeien geslagen, hij niet. Ik ben er vrij zeker van dat die man voor de politie werkte.” Ook in Tunesië zijn homoseksuele contacten verboden, en de Belg werd veroordeeld tot 3 jaar effectief. Uiteindelijk zat hij een dikke drie maanden vast, in erbarmelijke omstandigheden: “Ik werd er behandeld als een beest.”

In Dubai werd in juni 2012 een 24-jarige Belg veroordeeld tot een jaar cel voor homoseksualiteit, nadat zijn partner een dodelijke val had gemaakt uit hun appartement. Vlak voor hij stierf zou de Filipijn aan omstaanders verteld hebben dat hij door de Belg uit het raam geduwd was. Toch werd de Belg enkel veroordeeld voor homoseksualiteit, schrijft De Morgen. In Dubai staan straffen tot 10 jaar cel op homoseksualiteit. In 2008 werden een Belg en zijn Senegalese echtgenoot veroordeeld tot 2 jaar cel voor hun huwelijk en de daarbij horende “daden tegen de natuur”. In Zambia riskeerde een 49-jarige Belg 14 jaar cel voor feiten die hij tussen maart 2011 en januari 2012 zou hebben gepleegd.

“Tegennatuurlijk delict”

Volgens ILGA, de internationale organisatie voor homorechten, is homoseksualiteit nog altijd in tachtig landen illegaal. Niet in de Europese Unie, maar ook hier hebben holebi’s het niet altijd gemakkelijk. Volgens een rapport van Amnesty international werd een op de vier holebi’s de voorbije vijf jaar aangevallen of bedreigd met geweld. In 2012 filmde Sven Pichal nog voor Volt hoe het voelt om in ons land als homo op straat te lopen. Hij werd voortdurend beledigd.

Dit zijn 6 vreselijke landen om te leven als holebi:

1. Afghanistan

Het Afghaanse Hooggerechtshof bevestigde enkele jaren geleden dat aan holebi’s de doodstraf door steniging kan worden opgelegd. Er zijn geen wetten die individuelen beschermen tegen discriminatie op basis van seksuele oriëntatie en holebi’s worden er enorm gestigmatiseerd. 

2. India

In India heeft het hooggerechtshof vandaag bevestigd dat homoseksualiteit opnieuw een misdaad is. Section 377, een 148 jaar oud wetsartikel uit de Britse koloniale tijd, werd in 2009 opgeheven, maar is dus weer van kracht: een homoseksuele relatie is opnieuw een tegennatuurlijk delict waarvoor straffen tot 10 jaar cel kunnen worden uitgedeeld. 

3. Iran

Net zoals in Afghanistan kan je in Iran de doodstraf krijgen voor homoseksualiteit. Tussen 1979 en 1990 werden er 107 mensen voor geëxecuteerd. In 2007 beweerde de toenmalige president Ahmadinejad trouwens dat er geen homo’s leven in zijn land.

4. Jamaica

TIME Magazine noemde Jamaica in 2006 nog de meest homofobe plaats ter wereld, wegens het vele geweld en het volledig ontbreken van legale bescherming voor holebi’s. In juli vorig jaar werd een 17-jarige jongen die op een feestje gekleed was als vrouw nog gedood door een menigte in St. James.

5. Nigeria

De zwaarste straf op homoseksualiteit in Nigeria is dood door steniging. Volgens een peiling uit 2007 blijkt dat 97 procent van het land gelooft dat homoseksualiteit niet moet worden aanvaard.

6. Rusland

Sinds 2013 is er een wet in Rusland waardoor het strafbaar is om te praten over homoseksualiteit of om uiterlijke kenmerken die verwijzen naar de holebigemeenschap te dragen waar een minderjarige bij is. Die regels gelden trouwens ook voor buitenlanders.

Meer
Lees meer...