Homoseksuele pinguïn Sphen is overleden: partner Magic neemt afscheid

Een van de bekendste pinguïns ter wereld is overleden. Het gaat om Sphen, de helft van het homoseksuele pinguïnkoppel Sphen en Magic, kortweg Sphengic. Sphen en Magic gingen in 2018 de wereld rond en werden gezien als een symbool voor homoseksuele liefde. Maar nu komt SEA LIFE Sydney Aquarium, waar de twee samen hun kuikens Sphengic (Lara) en Clancy grootbrachten ,met droef nieuws.

“Medewerkers van SEA LIFE Sydney Aquarium zijn diepbedroefd om het nieuws te moeten delen dat Sphen, de helft van het bekendste en meest geliefde ezelspinguïnkoppel ter wereld, overleden is”. Met deze woorden maakt het aquarium waar Sphen en Magic woonden het droeve nieuws bekend.

Sphengic

Sphen en Magic gingen in 2018 de wereld rond toen het aquarium merkte dat de twee mannelijke pinguïns samen een nest bouwden. Ze gaven hen daarom een ei om samen uit te broeden en dat werd een succes. Samen werden ze zo de adoptievaders van Lara, die ook de naam Sphengic kreeg. Twee jaar later broedden ze nog een ei succesvol uit en werden ze ook de ouders van Clancy.

De love story van Sphen en Magic vormde een inspiratiebron voor velen. Zo werd er een boot op Mardi Gras geïnspireerd op het koppel, waren ze te zien in de Netflixreeks Atypical en verschenen er verschillende boeken en documentaires over Sphengic.

Afscheid

En nu komt het droeve nieuws van het overlijden van Sphen. De pinguïn overleed eerder deze maand. Sphen was de oudere van de twee en werd bijna twaalf jaar oud. Voor een ezelspinguïn is dat een lang leven want hun maximale levensverwachting is twaalf tot dertien jaar.

De verzorgers namen Magic mee naar het lichaam van Sphen zodat hij kon begrijpen dat zijn partner niet meer naar huis zou komen. Toen hij het lichaam zag, begon hij meteen te zingen, waarna ook de 45 andere pinguïns van de kolonie hem daarin volgden. “Het was een heel mooi moment, de ruimte was gevuld met hun gezang”, vertelt verzorger Renée Howell aan The Guardian. “Het toonde de impact die Sphen had op zijn partner en het feit dat Magic hem ook echt herkende.” Howell vertelt ook dat ze nog nooit eerder meegemaakt hadden dat een pinguïn begon te zingen bij het overlijden van een andere pinguïn, dus dat ze ook niet helemaal begrijpen wat dit precies betekent. “Maar voor ons was het een mooi afscheid”.

“Niet veel later werd hij heel beschermend over zijn partner en dat was een heel emotioneel moment voor ons, maar we moesten het laten gebeuren, zodat Magic kon begrijpen wat er gebeurd is.” Magic maakt zich nu klaar voor zijn eerste broedseizoen zonder zijn partner. Hij is daarbij steentjes aan het verzamelen voor een nest, wat verzorgers zien als een goed teken.

SEA LIFE Sydney Aquarium heeft een online rouwregister geopend waar je een berichtje kan achterlaten.

Meer
Lees meer...