Hongarije biedt migranten gratis reis naar Brussel aan als reactie op EU-vonnis

De Hongaarse regering heeft een controversieel plan voorgesteld om te voldoen aan een recent vonnis van het hoogste EU-hof. Het plan houdt in dat migranten aan de Hongaarse grens een gratis enkele reis naar Brussel aangeboden krijgen. Dit opmerkelijke voorstel komt van de Hongaarse minister Gergely Gulyás en is een reactie op een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie, dat Boedapest verplicht een “no-detention” vluchtelingenbeleid te voeren.

Het voorstel komt na een boete van 200 miljoen euro die Hongarije in juni kreeg opgelegd door het Hof van Justitie van de Europese Unie. Het Hof oordeelde dat Hongarije de EU-asielwetgeving negeerde door asielzoekers onwettig vast te houden en uit te zetten voordat ze beroep konden aantekenen tegen de afwijzing van hun aanvraag. Naast deze boete moet Hongarije ook nog eens 1 miljoen euro betalen voor elke dag dat het niet voldoet aan de uitspraak van het Hof.

De Hongaarse regering onderzoekt momenteel de mogelijkheid om een deel van deze kosten terug te vorderen van de Europese Commissie door een rechtszaak aan te spannen. Dat meldt Politico.

Inspiratie uit de Verenigde Staten

Het voorstel van Hongarije lijkt geïnspireerd door een vergelijkbare actie in de Verenigde Staten. In 2022 stuurde de Republikeinse gouverneur van Florida, Ron DeSantis, ongeveer 50 migranten op een vlucht naar Martha’s Vineyard in Massachusetts als protest tegen het Amerikaanse immigratiebeleid.

Minister Gulyás ziet het Hongaarse plan als een alternatief voor het naleven van de uitspraak van het EU-hof. Hij benadrukt dat asielzoekers, eenmaal aangekomen in Brussel, de kans zouden krijgen om met de Europese Commissie te onderhandelen over hun eigen opvang.

Meer
Lees meer...