De droogte in Europa zorgt voor een ernstig tekort aan hooi. Sommige boeren hebben hun wintervoorraden al moeten aanspreken om hun dieren bij te voeren. In Zweden worden zelfs al hooibalen van het land gestolen.
Aangezien meerdere Europese landen last hebben van de droogte, is de vraag naar hooi in heel Europa momenteel groot. Door de aanhoudende droogte in de afgelopen tijd groeit het gras nauwelijks en zijn grasvlakten verdord. Veehouders en paardeneigenaren kampen al met een tekort aan hooi.
Door de droogte is de prijs van het gedroogde gras flink gestegen. Het Duitse weekblad Der Spiegel schrijft dat de handel in hooi inmiddels te vergelijken is met de handel in goud. De stijgende prijzen worden gevoed door paniek bij particuliere paardeneigenaren, boeren, maneges en zelfs konijnenfokkers die zoveel mogelijk proberen in te slaan uit vrees voor schaarste.
Vanuit het buitenland de hooivoorraad aanvullen is problematisch. In Frankrijk en Spanje is er ook al helemaal niets meer. Alleen in IJsland hebben ze blijkbaar een overschot.
Niet snel op te lossen
Regen lijkt de enige oplossing van het probleem, maar die oplossing zal niet meteen effect hebben. Na de eerste druppels duurt het een paar weken voordat het gras weer gaat groeien.
Mogelijk kan het eerste gras in het najaar dan pas gemaaid worden. De verwachting is dat de problemen daarom nog wel even aanhouden. Bovendien droogt het gras minder snel in het natte, donkere najaar, wat gevolgen kan hebben voor de hooikwaliteit.