Houston wordt na overstromingen nu getroffen door een andere plaag!

Houston wordt na overstromingen nu getroffen door een andere plaag!

De orkaan Harvey heeft in Texas ondertussen al meer dan 30 doden veroorzaakt en nu het waterpeil begint te zakken, duikt een nieuwe plaag op: mieren. Waar het water stilstaat, drijven miljoenen vuurmieren voorbij die zich organiseren in een levend vlot. Op sociale media wordt gewaarschuwd de vlotten niet kapot te maken, want vuurmieren bijten graag.

Vuurmieren overleven zelfs orkanen. De kolonies haken met z’n allen in elkaar om zo als een vlot over het wateroppervlak te drijven. De beestjes hebben een laagje was maar ook de lucht tussen de mieren zorgt ervoor dat het vlot blijft drijven. Bovenaan zitten de larven en de koningin, onderaan de dapperste mieren die de luchtgaten tussen hun collega’s gebruiken om niet te verdrinken. Het vlot is constant in beweging om te voorkomen dat mieren verdrinken of stikken.

“Raak ze niet aan!”

Vuurmieren kunnen stevig doorbijten. De beten veroorzaken jeuk en kunnen dodelijk zijn bij een allergische reactie. Jaarlijks sterven zo’n 10 Amerikanen ten gevolgen van mierenbeten. Bovendien produceren mieren in een crisis zoals overstromingen tot wel 165 procent meer gif. Het Texas A&M Agrilife Extension waarschuwt nu voor de mierenvlotten in een gids: “Raak ze niet aan. Ook niet met een peddel als je in een boot zit. De insecten kunnen via de peddel aan boord klimmen.” Je kan de vlotten niet uit elkaar drijven, enkel doen zinken door middel van zeepwater. De zeep breekt het laagje was af, zodat de mieren niet langer drijven.

Ook na overstromingen een probleem

Een vlot kan op 100 seconden worden opgebouwd en kan weken blijven drijven tot de mieren een droog stuk land hebben gevonden. Dit kan dan ook voor problemen zorgen bij de opruim nu het waterpeil zakt. De vuurmieren stranden op stukken puin maar kunnen ook overstroomde huizen binnendrijven. “Wees je ervan bewust dat vuurmieren onder alles kunnen zitten. Als je puin opraapt, let dan op wat er op, onder of in kan zitten”, klinkt het in de gids. “Draag laarzen, handschoenen, een lange broek en een T-shirt met lange mouwen en sokken. Spuit insectenspray met DEET in je schoenen en op je onderbenen. Dit kan de mieren tegenhouden om op je benen te klimmen.”

Gesponsorde artikelen