Huawei vervalst foto’s in reclame: helemaal niet genomen met nieuwe smartphone, maar wel stockbeelden

Huawei heeft onlangs foto’s gepubliceerd om de camera van hun aankomend P30 Pro-model te promoten. Maar nu blijkt dat de foto’s genomen zijn met een digitale camera. Huawei schrijft nu dat de foto’s louter een referentie zijn.

De fraude van Huawei werd opgemerkt door de techwebsite GSMArena. Het is niet de eerste keer dat de Chinese smartphonefabrikant foto’s van hun camera’s vervalst. In de zomer van 2018 deed Huawei dat nog in een reclamespot voor de Nova 3.

En in 2019 is dus de P30 Pro aan de beurt. Met dat model moet je wel erg fantastische foto’s kunnen trekken, want het beschikt over vier camera’s, een periscooplens en een 1 tot 7X zoom. De hamvraag is nu of klanten wel producten van Huawei willen blijven kopen als de producent in advertenties liegt over zijn technologische hoogstandjes.

Stockbeelden

Maar ’t is nog erger dan je dacht. Zo zijn de foto’s, die op het Weibo-account van Huawei geüpload werden, stockbeelden uit 2009. Huawei heeft de foto’s dus niet eens zelf laten trekken met een digitaal fototoestel. Een andere foto, van een uitbarstende vulkaan, kwam rechtstreeks uit de afbeeldingendatabank Getty. Dat meldt de website Gadgetmatch.

Het is goed mogelijk dat Huawei betaald heeft om de afbeeldingen te mogen gebruiken, maar toch is het niet echt ethisch verantwoord dat ze met die foto’s uitpakken in reclame of advertenties.

“Enkel referentie”

Huawei heeft nog geen officiële commentaar gegeven, maar het heeft ondertussen wel disclaimers aan de foto’s op Weibo toegevoegd. Daarin staat dat de foto’s louter als referentie bedoeld zijn.

VS waarschuwt Duitsland

Net nu waarschuwt de VS dat het niet langer vertrouwelijke informatie zal uitwisselen met Duitsland als Berlijn groen licht geeft voor 5G netwerken van Huawei. Dat schrijft de Amerikaanse krant Wall Street Journal.

De Amerikaanse ambassadeur Richard Grenell schreef een officiële brief aan de Duitse overheid. Grenell benadrukte dat veilige communicatiekanalen essentieel zijn voor samenwerking op vlak van defensie en inlichtingen. De VS, Australië en Nieuw-Zeeland hebben al verboden dat er 5G-netwerken van Huawei geïnstalleerd worden.

Spanningen tussen VS en China

Er zijn trouwens al langer spanningen tussen China en de VS rond Huawei. De Amerikaanse overheid denkt dat Huawei het westen wil bespioneren via 5G-netwerken. De Chinese overheid kan volgens Washington zelfs communicatiediensten platleggen via achterpoortjes en zou uit zijn op cyberaanvallen. Het probleem is echter dat er om 5G-netwerken op te zetten nood is aan sterke apparatuur. Daar is Huawei net in gespecialiseerd. Bovendien levert het Chinese bedrijf aan erg lage tarieven. Trump verklaarde onlangs dat hij wil inzetten op (nog onbestaande) 6G-technologie.

Trump zei ook dat hij “geen technologieën die geavanceerder zijn, wil blokkeren”. Daarmee verwees hij opnieuw naar Huawei en China. De Amerikaanse autoriteiten vragen de uitlevering van Meng Wanzhou, de CFO van Huawei en dochter van oprichter Ren Zhengfei. Die werd eind vorig jaar door de Canadese politie opgepakt op verdenking van schendingen van het Amerikaanse handelsembargo tegen Iran.

Onlangs sprak de voormalige Amerikaanse Marine Corps generaal James Jones zich nog over China uit tijdens de Munich Security Conference. Hij gaf aan dat de Chinese apparatuur dan wel goedkoper zou zijn, maar je zou er wel je privacy en veiligheid voor opofferen. Vergelijkbare technologie uit de VS zou een stuk betrouwbaarder zijn.

Ren Zhengfei, de oprichter van de Chinese smartphonefabrikant Huawei en vader van Meng Wanzhou, heeft gezegd dat “de VS Huawei zeker niet kan verpletteren”: “De wereld kan ons niet laten liggen, want wij zijn meer geavanceerd. Zelfs als ze meer landen overhalen om tijdelijk geen gebruik te maken van onze diensten, kunnen we altijd op een lager pitje verder werken.” Hij sprak ook van een “politieke arrestatie”.

EPA
Meer
Lees meer...