Huis of appartement in Londen alweer 17 % duurder geworden in één jaar

In Londen is de prijs van woningen in een jaar tijd opnieuw immens gestegen, met maar liefst 17 procent. De prijs van een gemiddelde woning in de Britse hoofdstad bedraagt nu al 565,736 euro. Volgens de voorzitter van de Britse Nationale Bank, Mark Carney, net als vier op vijf financiële experts, is het risico op een nieuwe vastgoedbubble en een daar aan vasthangende beurscrash reëel.

Compleet uit de hand aan het lopen en bijzonder gevaarlijk: zo wordt de vastgoedexplosie in Londen genoemd. De verklaring is drievoudig: meer vraag dan aanbod, aantrekkelijke overheidsinitiatieven om de markt weer aan te zwengelen in de vorm van tax breaks en andere financiële tegemoetkomingen plus de historisch lage rente om geld te lenen.

Op 17 juni houdt de Financial Policy Committee van de Bank of England een crisisvergadering en op 26 juni worden maatregelen verwacht. Veel strengere regels en voorwaarden om geld te lenen om een woning te kopen ondermeer.

Bloomberg vroeg 28 topeconomen in The City over de explosie van de vastgoedprijzen in Londen en vier op vijf van hen waren van mening dat die een gevaarlijk is en dreigt te ontsporen in een bubble.

2,5 keer duurder dan Vlaanderen

Een gemiddelde eengezinswoning – huis of appartement – is nu al drie keer duurder in Londen dan in Manchester, Liverpool of Leeds bijvoorbeeld, en ook twee keer duurder dan in New York. In Vlaanderen, en volgens de OESO heeft België de meest overgewaardeerde huizenmarkt ter wereld, is de gemiddelde woningprijs momenteel ongeveer 40 procent van die in Londen. In ons land stegen de prijzen van woonhuizen en appartementen in diezelfde periode met 0,5 of 1,5 procent, afhankelijk van de bron. In de rest van Engeland is het 5 procent, in andere delen van de UK zoals Wales, Schotland en Noord-Ierland status quo. 

Voor Londense woningeigenaars is het voorlopig nog wel goed nieuws. Iemand rekende uit dat de prijsstijging van de gemiddelde woning in Londen in het afgelopen jaar genoeg is om twee kinderen drie jaar lang naar de unief te sturen.

Meer
Lees meer...