Vanaf woensdag 28 juni gebruikt Zuid-Korea niet langer het Koreaanse leeftijdssysteem. Daardoor is iedereen sinds middernacht Zuid-Koreaanse tijd (dinsdag 27 juni 17 uur Belgische tijd) één of zelfs twee jaar jonger geworden.
Iedereen in Zuid-Korea is vanaf nu één of twee jaar jonger. En daar heeft hun excellente skincare niets mee te maken. Vanaf vandaag zal op officiële documenten namelijk de internationale leeftijd van inwoners gebruikt worden in plaats van het traditionele Zuid-Koreaanse leeftijdssysteem. Dat komt erop neer dat iedereen één of twee jaar van z’n leeftijd mag aftrekken.
Het Zuid-Koreaanse leeftijdssysteem
Tot op heden gebruikte Zuid-Korea een uniek leeftijdssysteem. Volgens dat systeem ben je op je geboortedag meteen één jaar oud. Vervolgens wordt iedereen – ongeacht je eigenlijke verjaardag – één jaar ouder bij de start van het nieuwe jaar op 1 januari.
Dit heeft dus als gevolg dat iemand die op 31 december geboren wordt, één dag later al meteen 2 jaar oud is. Het is dus niet verrassend dat dit systeem voor problemen zorgde wanneer Zuid-Koreanen in contact komen met mensen uit het buitenland. Maar dat is vanaf nu verleden tijd.
Overschakeling op internationale leeftijd
Tijdens de verkiezingscampagne beloofde Yoon Suk-yeol dat hij het traditionele leeftijdssysteem zou afschaffen. Hij wilde dit om “sociale en administratieve verwarring te verminderen”. Omdat hij de verkiezingen won, wordt het systeem nu (deels) afgeschaft. Concreet betekent dat dus dat wie dit jaar al verjaarde één jaar jonger wordt en wie nog moet verjaren in 2023 twee jaar mag aftrekken van zijn, haar of hun leeftijd. Die internationale leeftijd zal gebruikt worden op officiële administratie, contracten en andere documenten.
Dit betekent echter niet dat 20-jarigen die plots 18 of 19 worden op slag geen alcohol meer mogen kopen. Voor het kopen van alcohol en tabak zal Korea namelijk nog steeds het oude leeftijdssysteem gebruiken, waardoor iedereen die geboren is in 2004 of eerder alcohol mag kopen in Zuid-Korea. Ook om te bepalen in welk schooljaar kinderen zitten, blijft het oude systeem van kracht. Tot slot zal het oude systeem ook nog steeds gebruikt worden om de minimum- en maximumleeftijd om te beginnen aan de verplichte legerdienst te bepalen.