Ierse rechter laat verkrachter vrij door string slachtoffer: vrouwen gooien massaal ondergoed op sociale media

Ierse rechter laat verkrachter vrij door string slachtoffer: vrouwen gooien massaal ondergoed op sociale media

Een Ierse rechter heeft een man vrijgesproken voor verkrachting op basis van het ondergoed van het slachtoffer. De Ierse vrouw droeg op het moment van de verkrachting namelijk een string en dat vond de verdediging een goed argument. De rechter is hen daar in gevolgd. Op sociale media drukken vrouwen nu hun verontwaardiging uit door hun ondergoed online te gooien tegen de ridicule uitspraak.

Vrouwen halen op sociale media momenteel hun ondergoed uit de kast. Geen exhibitionistische trend, maar een reactie op een vreemde uitspraak van een Ierse rechter. Die moest oordelen in een zaak waarbij een 27-jarige man een 17-jarig meisje zou verkracht hebben. In Ierland mag je seks hebben vanaf 17 jaar. De man gaf de feiten wel toe, maar de verdediging kwam met een vreemd verhaal aanzetten.

String is geen toestemming

Die redeneerde dat het meisje een string aanhad op de avond van de verkrachting en dat een duidelijk teken was dat ze op zoek was naar seks. De beklaagde was dus misleid. Een gedurfde strategie, maar het resultaat is er wel naar: tot verbazing van letterlijk iedereen, werd de man vrijgelaten. Dat hij eerst al een aantal stappen moest ondernemen om het ondergoed te zien, werd niet in overweging genomen.

Ierland heeft wél voor het eerste een homoseksuele premier!

De verontwaardiging in Ierland is groot: in Dublin ontstonden er enkele straatprotesten. Het Ierse parlementslid Rugh Coppinger haalde tijdens de zitting van de Ierse kamer een kanten string naar boven en verklaarde dat er “meer moet gedaan worden aan de routineuze victim-blaming die gaande is in de Ierse rechtbanken.”

Zelfbruiner

Het is volgens Coppinger ook niet de eerste keer dat de Ierse rechtbanken vreemde redeneringen gebruiken om het slachtoffer van een verkrachting de schuld te geven. Eerder werden al outfits, zelfbruiner en zelfs anticonceptie gebruikt in rechtszaken in Ierland.

Ook abortus is pas onlangs uit het strafrecht gehaald in Ierland.

Nu heeft het protest ook op sociale media veel weerklank gekregen. Vrouwen zetten er massaal slipjes, boxershorts en strings online onder de hashtag #thisisnotconsent of “kleren zijn geen toestemming”.

Nee, kleren zijn nooit toestemming, of het nu strings of spanx zijn.

In de grootsteden kwam er veel protest tegen de uitspraak

Iedereen haalt er zijn mooiste ondergoed voor uit de kast

Maar of het nu sexy lingerie is

… of gewoon ondergoed: het maakt niet uit!

Gesponsorde artikelen