Een Ierse rechter heeft een man vrijgesproken voor verkrachting op basis van het ondergoed van het slachtoffer. De Ierse vrouw droeg op het moment van de verkrachting namelijk een string en dat vond de verdediging een goed argument. De rechter is hen daar in gevolgd. Op sociale media drukken vrouwen nu hun verontwaardiging uit door hun ondergoed online te gooien tegen de ridicule uitspraak.
Vrouwen halen op sociale media momenteel hun ondergoed uit de kast. Geen exhibitionistische trend, maar een reactie op een vreemde uitspraak van een Ierse rechter. Die moest oordelen in een zaak waarbij een 27-jarige man een 17-jarig meisje zou verkracht hebben. In Ierland mag je seks hebben vanaf 17 jaar. De man gaf de feiten wel toe, maar de verdediging kwam met een vreemd verhaal aanzetten.
String is geen toestemming
Die redeneerde dat het meisje een string aanhad op de avond van de verkrachting en dat een duidelijk teken was dat ze op zoek was naar seks. De beklaagde was dus misleid. Een gedurfde strategie, maar het resultaat is er wel naar: tot verbazing van letterlijk iedereen, werd de man vrijgelaten. Dat hij eerst al een aantal stappen moest ondernemen om het ondergoed te zien, werd niet in overweging genomen.
Ierland heeft wél voor het eerste een homoseksuele premier!
De verontwaardiging in Ierland is groot: in Dublin ontstonden er enkele straatprotesten. Het Ierse parlementslid Rugh Coppinger haalde tijdens de zitting van de Ierse kamer een kanten string naar boven en verklaarde dat er “meer moet gedaan worden aan de routineuze victim-blaming die gaande is in de Ierse rechtbanken.”
Zelfbruiner
Het is volgens Coppinger ook niet de eerste keer dat de Ierse rechtbanken vreemde redeneringen gebruiken om het slachtoffer van een verkrachting de schuld te geven. Eerder werden al outfits, zelfbruiner en zelfs anticonceptie gebruikt in rechtszaken in Ierland.
Ook abortus is pas onlangs uit het strafrecht gehaald in Ierland.
Nu heeft het protest ook op sociale media veel weerklank gekregen. Vrouwen zetten er massaal slipjes, boxershorts en strings online onder de hashtag #thisisnotconsent of “kleren zijn geen toestemming”.
Most of my underwear has lace on it. This doesn’t mean I want to be raped. No matter what I wear, no means no!! #ThisIsNotConsent pic.twitter.com/dUBaA702oS
— Clàudia ?️ (@catalanaalcor) 14 november 2018
Nee, kleren zijn nooit toestemming, of het nu strings of spanx zijn.
Be it a thong
— Lolsy Byrne (@LolsyByrne) 15 november 2018
Bikini bottoms
Period pants
Spanx
Or a wedding ring#ThisIsNotConsent pic.twitter.com/9DitTOtpXM
In de grootsteden kwam er veel protest tegen de uitspraak
In Cork earlier today ? #ThisisNotConsent pic.twitter.com/q8WhhG9vxG
— I Believe Her – Ireland (@ibelieveher_ire) 14 november 2018
Iedereen haalt er zijn mooiste ondergoed voor uit de kast
Lacy but full or thong but not lacy,
— maireos (@maireos) 13 november 2018
need someone to tell me which is less rapey… #ThisIsNotConsent pic.twitter.com/jiA61qF7gB
Maar of het nu sexy lingerie is
#ThisIsNotConsent
— Em (@lilthumper408) 13 november 2018
Just beacuse my panties are cute doesn't mean i'm saying yes #ThisIsNotConsent pic.twitter.com/rakf2HXQNv
… of gewoon ondergoed: het maakt niet uit!
#ThisIsNotConsent During a rape trial in Cork Ireland the lawyer was able to bring the 17 year old panties in to consider as consent. The rapist got off. What we wear is not consent! pic.twitter.com/Usc09M1VnS
— Donna Reed (@happyhomemaker2) 13 november 2018