Impact embargo Russische olie voelen we waarschijnlijk al eind deze week aan de pomp

De Europese Unie wil tegen het eind van dit jaar ongeveer 90 procent van de huidige import van Russische olie weren. Verschillende experts waarschuwen dat we binnen enkele dagen al de impact van die beslissing aan de pomp zullen voelen.

De lidstaten van de Europese Unie hebben afgelopen nacht een akkoord bereikt over een zesde sanctiepakket tegen Rusland. De opvallendste maatregel uit dat akkoord is het instellen van een embargo op Russische olie. In eerste instantie gaat het om een embargo op olie die via de zee wordt ingevoerd. In een tweede fase zullen Polen en Duitsland geen Russische olie meer invoeren via pijpleidingen. Op die manier wordt tegen het einde van het jaar 90 procent van de Russische olie-import geweerd.

Olieprijs schiet omhoog

Kort na de bekendmaking van het sanctiepakket schoot de olieprijs de hoogte in. Zo steeg de prijs van een vat Brent-olie dinsdagochtend met 1,88 procent tot 123,55 dollar per vat, het hoogste niveau sinds eind maart. Omstreeks 20 uur ’s avonds ging zo’n vat over de toonbank voor 121 dollar.

Experts vrezen dat de bestuurders binnenkort al de impact van die opgelopen prijzen aan de pomp zullen voelen. Chris Decroix van de vergelijkingssite Carbu.com sluit in een interview met De Standaard prijsstijgingen tegen het einde van deze week zeker niet uit. Op middellange termijn durft hij geen voorspellingen doen.

Ook de Belgische Federatie der Brandstoffenhandelaars (Brafco) vreest dat de brandstofprijzen binnen enkele dagen omhoog zullen schieten. In een interview met VTM Nieuws zegt Johan Mattart, directeur van Brafco, dat de benzineprijs waarschijnlijk donderdag al zal stijgen, gevolgd door een toename van de dieselprijs op vrijdag of zaterdag. “We sluiten een stijging van 5 à 6 cent niet uit op basis van de huidige situatie”, klinkt het.

Wat brengt de (nabije) toekomst?

Warren Patterson, grondstoffenspecialist bij ING, verwacht dat de olieprijs door de Europese ban gedurende de rest van het jaar een stijgende trend zal vertonen. Hij heeft dan ook zijn prijsverwachtingen voor een vat Brent-olie voor de tweede helft van dit jaar verhoogd van 109 naar 122 dollar. Ook voor 2023 heeft hij zijn prognoses aangepast. De econoom gaat er nu van uit dat de olieprijs volgend jaar zal uitkomen op 99 dollar per vat. Voorheen was de verwachting 93 dollar.

“Onze prognoses voor 2023 zijn echter aan duidelijke opwaartse risico’s onderhevig, zoals mogelijke secundaire Amerikaanse sancties tegen Russische olie en sancties van de VS tegen Iran die in 2023 van kracht blijven”, voegt Patterson er wel aan toe.

Ondertussen moet Europa, en dus ook België, op zoek gaan naar andere oliebronnen. Energiespecialist Moniek de Jong (UGent) maakt zich alvast niet te veel zorgen over de bevoorrading. “Volgens het Europees statistiekbureau Eurostat komt 20 procent van de olie in België uit Rusland”, zegt ze aan VRT NWS. “Die hoeveelheid is zeker te vervangen, vooral uit het Midden-Oosten.”

Ook zij verwacht dat de prijzen op korte termijn zullen stijgen. Volgens haar kan de overheid wel maatregelen nemen om het olieverbruik te doen dalen. “Bijvoorbeeld door het openbaar vervoer goedkoper te maken”, aldus de Jong.

(lb)

Meer
Lees meer...