Westerse sancties tegen Rusland zullen hun impact hebben op de rest van de wereld. Ze kunnen handelsstromen over heel de wereld verstoren en de al stijgende inflatie nog verder aanvuren.
Dinsdag trof de Britse premier Boris Johnson sancties tegen vijf Russische banken en drie Russische personen. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz kondigde daarna aan dat de goedkeuring van het Nord Stream 2-project wordt opgeschort.
De Amerikaanse president Joe Biden liet later op de dag weten dat ook de VS Russische banken zal sanctioneren. Het gaat om de Russische ontwikkelingsbank VEB en de Promsvyazbank. Biden legde ook restricties op aan Rusland met betrekking tot zijn staatsschuld; zo kan het land niet langer z’n nieuwe schuld verhandelen op westerse markten. Hierdoor wordt de staat feitelijk afgesloten van westerse financiering. Verwacht wordt dat er nog verdere sancties zullen volgen.
Swift
De beslissing van Duitsland om goedkeuring van de Nord Stream 2-gaspijpleiding op te schorten, zal misschien een grotere impact op Duitsland zelf hebben dan op Rusland, volgens een analyse van The Guardian.
De impact op België dreigt ook groot te worden. Ons land hoopt namelijk op een verhoogde gasconsumptie in de toekomst. Komende jaren moeten er twee tot vier nieuwe gascentrales gebouwd worden om elektriciteit te voorzien aan het net, volgens netbeheerder Elia.
Als bijkomende economische sanctie zou Rusland uit het Swift-netwerk verwijderd kunnen worden. Die sanctie zou ervoor zorgen dat Rusland veel moeilijker olie en gas meer kan exporteren. Dat zou grote gevolgen hebben voor de wereldwijde olie- en gasmarkt. Het zou de kosten van de energieproducten wereldwijd verder de hoogte in doen jagen.
Het Swift-netwerk (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) is een systeem dat banken met elkaar linkt om internationale transacties te maken. Swift is een Belgische coöperatieve vennootschap gecontroleerd door ongeveer 3.500 financiële instellingen uit de hele wereld.
“Het vergroot de onzekerheid die er al is”
Volgens het Institute of International Finance, een wereldwijde organisatie die banken vertegenwoordigt, zouden de wereldhandelsstromen kunnen verstoord worden als banken worden gedwongen te stoppen met het verwerken van betalingen voor goederen en diensten die Rusland in- en uitgaan.
“Het gaat hier niet alleen om de onmiddellijke gevolgen voor de financiële markten, maar ook om het feit dat het op korte termijn bijna onmogelijk is om Rusland los te koppelen van de wereldhandel”, zegt Elina Ribakova, adjunct-hoofdeconoom van het instituut aan The New York Times.
De wereldwijde economie zou verstoord kunnen worden door de stijging in prijzen van energiegrondstoffen. Andere belangrijke grondstoffen die Rusland produceert, zoals kunstmest en palladium, zouden met oplopende sancties schaars kunnen worden. Dat is olie op het vuur van de nu al hoog oplopende inflatie in westerse landen.
De crisis in Oekraïne komt op een moment dat de wereldeconomie nog maar net uit het dal klimt, zegt Kristalina Georgieva, de directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), aan The Guardian. “Het vergroot de onzekerheid die er al is.”
(lb)