In Trumps wereld vallen alleen Democraten vrouwen lastig

Nog niet zo lang geleden waren beschuldigingen van aanranding van minderjarigen in de VS alleen al voldoende geweest om een einde te maken aan de politieke ambities van wie dan ook. Maar in het tijdperk van Trump is dat niet meer zo. Trump heeft het opnieuw opgenomen voor de omstreden senaatskandidaat Roy Moore. Die wordt beschuldigd van ontucht met minderjarige vrouwen. 

“Hij ontkent alles wat er 40 jaar geleden is gebeurd. Daar moeten we naar luisteren”, zei Trump over Moore op een persbijeenkomst voor het Witte Huis. (“[He] denies it. If you look at what is really going on and you look at all the things that have happened the last 48 hours, he totally denies it. He says it didn’t happen. You know, you have to listen to him also. You’re talking about … 40 years ago.”)

Na de onthullingen over Hollywood-producer Harvey Weinstein duurde het niet lang voordat #MeToo de Amerikaanse politiek bereikte. In oktober traden vrouwelijke Congresleden naar buiten die vertelden over seksuele intimidatie en ongewenste intimiteiten in het Congres.

In de wandelgangen van Capitol Hill circuleren “creep lists” waarmee parlementaire medewerksters elkaar waarschuwen voor al te handtastelijke Congresleden. De Democratische senator Al Franken is in de problemen gekomen na een relaas van radiopresentatrice Leeann Tweeden.

Franken

Radiopresentatrice Leeann Tweeden zegt dat de Amerikaanse senator en oud-comedian Al Franken haar tegen haar wil heeft gekust en betast. Daarbij deelde Tweeden een foto van Franken die zijn handen op haar borsten plaatst terwijl hij voor de foto poseert.

Franken werd door Trump afgemaakt op Twitter. Trump sprak van “Al Frankenstein”, en vroeg zich af “waar zijn handen zijn” op de foto’s die we niet te zien kregen. Hij verweet Franken ook dat hij het recent nog opnam voor vrouwen die het slachtoffer zijn geworden van misbruik. De president verwees ook naar de Lesley Stahl-affaire: volgens sommige mediaberichten zou Franken ooit een sketch hebben geschreven waarin de presentatrice van 60 Minutes het slachtoffer van verkrachting zou worden. De sketch is echter nooit uitgezonden.

Roy

Maar de meest explosieve affaire is zonder twijfel het ontuchtschandaal rond Roy Moore, de omstreden Republikein uit Alabama. Op 12 december zijn er special elections voor de Senaatszetel die vrijkwam door de benoeming van Jeff Sessions als minister van Justitie. In het conservatieve Alabama leken de verkiezingen een makkie voor Moore, totdat de Washington Post met het verhaal kwam waarin de gewezen rechter beschuldigd werd van ontucht met een 14-jarige.

Ondertussen kwamen daar een hoop nieuwe beschuldigingen bij. Moore zou ook zijn functie als openbaar aanklager hebben gebruikt om vrouwen te dwingen te zwijgen over zijn seksuele intimidatie. Op een persconferentie verklaarde Beverly Young Nelson dat Moore haar op 16-jarige leeftijd had aangerand. Vier andere vrouwen vertelden over handtastelijkheden. De New Yorker onthulde dat Moore in de jaren zeventig op een zwarte lijst stond van een winkelcentrum, omdat hij daar jonge meisjes lastig viel.

Handboek Trump

Maar Roy Moore is een Trumpiaanse kandidaat. Moore haalde in het verleden vaker het nieuws met opvallende uitspraken. Zo wil hij geen moslims in het Amerikaanse Congres, zou homoseksualiteit strafbaar moeten zijn en noemde hij de aanslagen van 9/11 een straf van God voor de goddeloosheid van de Verenigde Staten.

En hij heeft een belangrijke les geleerd uit het handboek van Trump: draai de kritiek om en richt ze op je tegenstanders. Hij doet de beschuldigingen af als fake news. Ze zijn een samenzwering van het Republikeinse establishment dat met de “Obama-Clinton machine” samenspant om zijn kandidatuur te torpederen. Zo gebruikt hij kritiek als wapen om kiezers ervan te overtuigen dat het allemaal één grote heksenjacht is.

Veel prominente Republikeinen willen dat Moore zich terugtrekt als kandidaat, maar president Trump is daar dus niet voor. Hij riskeert de woede van een deel van zijn achterban, zeker in Alabama, als hij Moore afvalt.

En dan is er deze: moest hij impliciet de verhalen van de vrouwen die Moore beschuldigen erkennen, waarom zouden we dan ook niet de zestien vrouwen geloven die Trump hebben beschuldigd van seksueel wangedrag?

Meer
Lees meer...