In Wallonië wordt roken in de wagen met een minderjarige op de achterbank verboden

In Wallonië wordt roken in de wagen met een minderjarige op de achterbank verboden

Waals minister van Milieu en Mobiliteit Carlo Di Antonio (cdH) heeft in Wallonië een verbod aangekondigd op roken in de wagen met kinderen op de achterbank. De regel gaat in 2018 van kracht. Wie die schendt, begaat een overtreding en riskeert een geldboete … van 150 euro.

Het zat er al langer aan te komen. Maandag trokken zo’n honderd Belgische dokters nog aan de alarmbel vanwege de slechte luchtkwaliteit in ons land. Ze stelden een hele reeks maatregelen voor. De niet-rookmaatregel die Waals minister Carlo Di Antonio (cdH) vanmorgen aankondigde op RTL, stond niet in die lijst, maar daar zullen de dokters beslist niet over klagen.

“Er zal een decreet komen over de luchtkwaliteit in gesloten ruimtes”, zegt Di Antonio. “We stellen vast dat er in een reeks situaties, zoals in een gebouw of in een afgesloten auto, een groot gevaar voor de gezondheid is. Dat is vooral het geval bij kinderen en ouderen. Roken in een auto is heel erg gevaarlijk. Daarom wordt dat binnenkort als een overtreding beschouwd.”

150 euro boete

Volgens de Franstalige krant L’Echo zal iemand, die in een auto rookt terwijl minderjarigen aanwezig zijn, binnenkort een boete van 150 euro krijgen. De zaak zal behandeld worden als een milieuovertreding. De regel wordt in 2018 ingevoerd in Wallonië. Een nieuwe taak dus voor de politie. Oppassen dus als je graag af en toe eentje opsteekt en met je kroost richting Ardennen rijdt!

Gesponsorde artikelen