Indiemuziek boekte in 2023 recordomzet van 4,5 miljard dollar op Spotify

Spotify heeft bekendgemaakt dat onafhankelijke artiesten en labels in 2023 een recordbedrag van bijna 4,5 miljard dollar hebben gegenereerd op het platform. Deze indiemuzikanten vertegenwoordigen nu voor het eerst ongeveer de helft van de totale inkomsten van de muziekindustrie op Spotify, die in totaal 9 miljard dollar bedroegen.

Het indrukwekkende bedrag van 4,5 miljard dollar overtreft zelfs de totale opbrengsten van de gehele muziekindustrie in de meeste landen, met uitzondering van de Verenigde Staten, volgens het IFPI’s Global Music Report 2023. Spotify blijft met 236 miljoen betalende abonnees de grootste betaalde muziekstreamingdienst ter wereld, waarbij de Verenigde Staten de grootste markt vertegenwoordigen.

Op X, voorheen Twitter, sprak de CEO en oprichter zich uit over de cijfers. “Spotify betaalde in 2023 maar liefst 9 miljard dollar uit aan de muziekindustrie. Maar ik kreeg veel vragen of dit alleen de grote artiesten ten goede zou komen. Het antwoord: bijna de helft, 4,5 miljard dollar, werd gegenereerd door onafhankelijke artiesten”, zegt Daniel Ek.

Spotify-royalty’s

Royalty’s van Spotify spelen een belangrijke rol in de carrières van artiesten. In 2022 hebben 57.000 artiesten meer dan 10.000 dollar gegenereerd, waarbij 1.060 artiesten zelfs meer dan 1 miljoen verdienden. Als we rekening houden met de inkomsten uit andere diensten, genereerden deze artiesten in totaal waarschijnlijk vier keer zoveel inkomsten uit opgenomen muziek, plus extra inkomsten uit concerten en merchandise.

Indie

Indie is een verzamelnaam voor popmuziek die wordt uitgebracht door kleine, onafhankelijke platenlabels of door muzikanten die ervoor kiezen hun muziek onder een eigen label uit te brengen. Een andere benaming is ‘D.I.Y.’ of Do It Yourself. In Nederland en België wordt het genre indie vaak omschreven als alternatieve muziek.

Meer
Lees meer...