Het internet bestaat 50 jaar: hier een aantal nostalgische weetjes

Het almachtige internet wordt vandaag 50 jaar. Om dat te vieren hebben we een paar hoogtepunten en dingen wat elk nineties-kind zéker en vast kent op een rij gezet.

Het internet vindt zijn oorsprong in, hoe kan het ook anders, de Verenigde Staten. In 1969 werd het gebruikt als een militair netwerk. Later volgde in de VS ook verschillende universiteiten die ervan gebruik maakten. Maar daar focuste het vooral op bestandenoverdracht en e-mails.

Pas in 1991 begonnen verschillende technici met het uitbouwen van het wereldwijde web-project, dat we nu simpelweg kennen als ‘www’. Tot en met 1993 werd het web voorbehouden voor overheidsinstellingen en het onderwijs. Een jaar later begon Pizza Hut als eerste commercieel bedrijf met online bestellingen. Pas in 1996 brak het internet wereldwijd door.

De 50ste verjaardag van het internet willen we niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom kan je hieronder weetjes terugvinden:

Wist je dat?

  • Het typische vogeltje van Twitter heeft een naam: Larry.
  • De naam Google is toevallig ontstaan. De maker typte namelijk ‘googol’ verkeerd in op het internet. ‘Googol’ staat namelijk voor een een cijfer met 100 nullen achter. Door de fout ontstond dus het eigenlijke Google.
  • YouTube krijgt elke minuut meer dan 100 uren aan beeldmateriaal op de site. Daardoor zal het je nooit lukken om elke video te bekijken, mocht je dat al willen.
  • Als Facebook ooit een land zou zijn, zou het het grootste land ter wereld zijn. Er zijn namelijk meer dan 1,4 miljard gebruikers actief op het socialenetwerkplatform.
  • Minder dan de helft van de mensen ter wereld hebben toegang tot het internet.

Nostalgie

Mensen die geboren zijn in de ninenties kunnen zich vast nog wel herinneren dat internet niet altijd zo vanzelfsprekend was. Vroeger kon je namelijk niet bellen en surfen tegelijkertijd. Als je thuis kwam van school en je wilde surfen terwijl je mama aan het bellen was, dan was je eraan voor de moeite.

MSN
Google

MSN was écht de shit in het begin van de zero’s. Zo kwam je na een lange dag op school thuis en begaf je je naar de wondere online wereld. Statussen updaten, dollartekens gebruiken, vage liefdesverklaringen posten, het hoorde er allemaal bij. Ook herken je vast wel dat je meerdere keren online en offline ging om zo de aandacht van die ene crush te trekken. Toen vroeg niemand trouwens om je nummer, maar om je MSN. In 2013 stierf het platform een stille dood. De site zou dit jaar 20 jaar worden.

Het gedoe rond internet en bellen veranderde voorgoed sinds de komst van Wi-Fi begin jaren 2000. Toen kwamen de eerste laptops uit die beschikten over draadloos internet. En in 2004 was het al mogelijk om te surfen op het internet terwijl je in het vliegtuig zat.

LimeWire
Google

Daarnaast bestond ook de magische software LimeWire. Op die manier kon je muziek illegaal downloaden via een app op je computer. Megahandig, want dat kostte een stuk minder tijd in vergelijking met een YouTube-converter. Maar in 2010 kwam ook een einde aan dat tijdperk, nadat verschillende platenmaatschappijen de software aanklaagden.

Tegenwoordig kunnen we ons geen leven meer inbeelden zonder Wi-Fi, streamingdiensten en een stabiel mobiel netwerk. Maar hou in je achterhoofd dat het 20 jaar geleden niet zo vanzelfsprekend was. Leg dus af en toe die smartphone aan de kant en praat nog eens met elkaar.

Meer
Lees meer...