De iPhone-fabriek van Foxconn in de Chinese stad Zhengzhou draait bijna weer op volle toeren, zeggen verschillende bronnen die werkzaam zijn in de fabriek.
IPhone-fabriek Foxconn drukt het gaspedaal diep in en voert productie van populaire smartphone flink op
Waarom is dit belangrijk?
De fabriek van Foxconn lag eerder lange tijd stil als gevolg van het strenge nul-COVID-beleid van de Chinese regering. Dat resulteerde in een grote vertragingen in de productie van de populaire iPhone-14. De fabrikant in Zhengzhou maakte ongeveer 70 procent van alle iPhone 14 Pro’s. Apple waarschuwde vorig jaar in aanloop naar de feestdagen dat klanten als gevolg hiervan geconfronteerd zullen worden met langere wachttijden.De essentie: De uitgestrekte campus in centraal China, van fabrikant Foxconn, draaide eind december op 90 procent van de geplande productiecapaciteit, aldus nieuwsdienst Reuters op basis van insiders.
- “De productie is bijna volledig hervat”, zei een insider tegen de nieuwsdienst op dinsdag. “De productie in december bedroeg ongeveer 90 procent van de oorspronkelijke productiedoelstelling”, aldus de bron.
- Ook een tweede bron kon bevestigen dat de productiecapaciteiten van de fabriek bijna weer op het normale niveau waren. Echter zou de fabrieksleiding gematigd positief zijn, als gevolg van de piek van COVID-19-gevallen in het land.
- “We verwachten een piek van gevallen voor of na het Chinees Nieuwjaar”, aldus de bron. “We weten momenteel niet of het grote aantal besmettingen een grote impact zal hebben op de productie van de fabriek”.
- Op zaterdag citeerde de overheidsomroep van de provincie Henan, waar de fabriek is gevestigd, een leidinggevende van de fabriek. Die zei dat het personeelsbestand van de fabriek momenteel stabiel ligt op 200.000 werknemers en dat het ook zijn toeleveringsketen heeft gestabiliseerd, waardoor de productiecapaciteit zich grotendeels heeft kunnen herstellen. De fabriek kan normaal gezien tot 300.000 werknemers herbergen.
1 miljard dollar per week
Herstel: Foxconn zei vorige maand hard te werken aan het herstel van zijn productiefaciliteit, die zwaar getroffen was door het strenge zero-COVID-beleid van Beijing.
- Analist Daniel Ives van Wedbush Securities schatte in november dat de verstoringen in Zhengzhou Apple ongeveer 1 miljard dollar per week heeft gekost aan verloren iPhone-verkopen.
- Het bericht over een bijna volledige hervatting van de productie komt een maand nadat Beijing abrupt een einde maakte aan drie jaar van strenge COVID-maatregelen. Volgens een bericht in de Wall Street Journal speelde een brief van Foxconn-oprichter Terry Gou een belangrijke rol bij het overtuigen van de Chinese beleidsbepalers om de ontmanteling van het COVID-19-beleid van het land te versnellen. Gou zou hebben gezegd dat strenge COVID-controles de centrale positie van China in de wereldwijde toeleveringsketens zouden bedreigen.
De achtergrond: De problemen voor Foxconn begonnen in oktober, toen werknemers de campus verlieten uit bezorgdheid over COVID-gerelateerde werkomstandigheden en voedseltekorten.
- Foxconn verhoogde vervolgens de lonen van het personeel om werkers in de fabriek te houden. Het uurloon werd met 36 procent verhoogd, naar ongeveer 5,20 dollar per uur voor “sleutelposities”. Ook werden de dagelijkse bonussen verhoogd naar 55 dollar per dag, voor werknemers die deel uitmaakten van de eenheid die verantwoordelijk was voor het maken van elektronica, waaronder smartphones.
- Echter braken er in november alsnog gewelddadige protesten uit, omdat het management zijn beloften betreffende de loonsverhoging en de bonussen niet nakwam. Werknemers raakten slaags met veiligheidsagenten, voordat het bedrijf hen uiteindelijk geld aanbood om te stoppen en de locatie te verlaten.
- Technologiegigant Apple heeft als reactie op de grilligheden van Beijing eind september aangekondigd dat het de productie van zijn iPhone in fases gaat verplaatsen naar India. Het is een belangrijke stap voor het bedrijf, dat zichzelf stapsgewijs minder afhankelijk probeert te maken van China.
- Volgens deskundigen hadden de lockdownmaatregelen in China serieuze gevolgen voor het bedrijf uit het Californische Cupertino. De techgigant zei in oktober nog dat zijn groei in het vierde kwartaal zal vertragen, als gevolg van de problemen rondom de productie van het nieuwe toestel.
(as)