Iran heeft twaalf raketten afgevuurd op twee luchtmachtbasissen in Irak, waar ook Amerikaanse soldaten verblijven. De Iraanse staatstelevisie zegt dat het om een wraakactie gaat voor de Amerikaanse raketaanval in de buurt van de luchthaven van Bagdad in Irak, waarbij de Iraanse generaal Qassem Soleimani omkwam. Iran zegt dat tachtig Amerikanen omkwamen, maar volgens Amerikaans president Trump vielen er geen doden.
Vijf dagen na de liquidatie van de Iraanse generaal Qassem Soleimani op het bevel van Trump vuurde Iran twaalf raketten af op twee luchtmachtbasissen in Irak, waar Amerikaanse soldaten verbleven. De basissen zijn gelegen in Aïn al-Assad en Erbil. Het gaat om een wraakactie van Iran voor de moord op Soleimani.
“We willen geen oorlog, maar we zullen ons verdedigen tegenover agressie”, schrijft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif op Twitter. Volgens hem waren de maatregelen van Iran “proportioneel”.
Geen doden volgens Washington
Washington bevestigt dat de aanval gebeurd is, maar gaf nog geen officiële reactie. Dat meldt onder andere de Amerikaanse krant The New York Times. “De Amerikaanse president is op de hoogte gebracht, volgt de situatie van nabij op en pleegt overleg met het nationale veiligheidsteam”, klonk de verklaring van Washington. De Iraanse staatstelevisie meldt echter dat “tachtig Amerikaanse terroristen” gedood werden bij de aanval.
De aanval werd uitgevoerd door de Revolutionaire Garde, de elitetroepen van het Iraanse leger. Teheran spreekt van vijftien afgevuurde raketten, Washington houdt het op twaalf.
In de getroffen legerbasissen verblijven zowel Amerikaanse als Iraakse soldaten. Volgens de Iraakse autoriteiten zijn er geen Iraakse militairen of burgers omgekomen bij de aanvallen. Ook zouden de Belgische militairen in Irak ongedeerd zijn. Wat hun missie in Irak precies is, is niet geweten.
Trump waarschuwde Iran afgelopen weekend nog in een tweet om geen wraak te nemen voor de dood van Soleimani. Washington had 52 Iraanse doelen geselecteerd die op hun beurt aangevallen zouden worden als Iran Amerikaanse burgers, militairen of Amerikaanse eigendommen zou aanvallen.
Gisteren liet de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper nog weten dat de VS niet van plan is om onmiddellijk te vertrekken uit Irak. Er zitten zo’n 5.000 Amerikaanse militairen in het land.
200 doden bij begrafenis
Pas vond nog de begrafenis van Qassem Soleimani plaats, die nu een nationale held is voor Iraniërs en militante sjiitische moslims in de regio. De begrafenis liep vertraging op, omdat er mensen vertrappeld werden in de rouwstoet in Teheran. Daarbij vielen tientallen doden en zo’n tweehonderd gewonden.
EU veroordeelt Iraanse aanval
Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen veroordeelt de Iraanse raketaanval. Dat melden de Mediahuis-kranten. Ze zegt dat de inzet van wapens in Irak moet stoppen en roept op tot dialoog. Ook wil von der Leyen “er alles aan doen om het kernakkoord met Iran te redden”.
Vliegtuigcrash
Bovendien crashte een Boeing-vliegtuig met 168 passagiers na het opstijgen in Teheran. Er zouden geen overlevenden zijn. Het toestel zou in brand gevlogen zijn. Het is nog niet helemaal duidelijk of de crash iets te maken heeft met bovenstaande spanningen.
De Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA) heeft alle Amerikaanse vluchten van burgers geschrapt boven het Midden-Oosten.