Left Right
scrollTop top

Is een glutenvrij dieet wel gezond als je niet allergisch bent?


Is een glutenvrij dieet wel gezond als je niet allergisch bent?

Als je geen glutenallergie hebt, is het beter om het dieet niet te volgen. Volgens verschillende sterren, zoals Gwyneth Paltrow en Russell Crowe, zorgt het dieet voor veel voordelen. Maar een Amerikaanse studie sluit aan bij verschillende doktersadviezen: volg enkel een glutenvrij dieet als de diagnose coeliakie bij je is gesteld. 

Voor het onderzoek gebruikten onderzoekers langlopende studies (van bijna 25 jaar) om tot hun conclusie te komen. Meer dan 100.000 deelnemers zonder coeliakie (=glutenallergie) vulden elke twee jaar een vragenlijst in. Hieruit konden de onderzoekers afleiden hoeveel gluteninname de deelnemers hadden.

Tijdens de onderzoeksperiode stierven 6.529 personen (5,9 procent) aan een hartinfarct. Deelnemers met de hoogste glutenconsumptie liepen minder risico om te overlijden aan een hartinfarct dan diegenen met de laagste glutenconsumptie.

Ongezond

De groep met de hoogste glutenconsumptie had minder risico op een hartinfarct, maar we moeten er ook bij vermelden dat de groep met de laagste glutenconsumptie het ongezondst leefde: ze rookten meer, dronken meer alcohol en aten meer vet en rood vlees.

Glutenvrije voeding vergroot desalniettemin zeker het risico op hartaanvallen, aldus de studie. Volle granen zijn bevorderlijk voor de gezondheid en zijn een belangrijke bron van vezels, vitamines en jodium. Daarnaast zijn ze ook nog eens gezond voor je hart- en bloedvaten.

In de laatste jaren is het ook een hype geworden om glutenvrij te eten zonder medische reden. Wie geen glutenallergie heeft, zou gluten niet mogen schrappen van hun menu: je wordt er niet slanker van, je krijgt niet meer energie en het is niet gezonder. Door glutenvrije producten te eten mis je allerlei gezonde granen, en dat is niet gezond.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…