Is het heelal een stuk jonger dan we denken? Onderzoek ziet universum stuk sneller uitdeinen dan eerst gedacht

Ons universum is een stuk jonger dan we denken en het wordt 9% sneller groter dan we oorspronkelijk dachten. Da’s de opvallende conclusie van hoogstaande wetenschappers aan de John Hopkinuniversiteit. Nog volgens het onderzoek hebben de conclusies ook invloed op de natuurwetten waarvan we altijd dachten dat ze correct waren.

Wat is er aan het einde van het universum? Het is een existentiële vraag, maar terwijl je ze gesteld hebt, is het heelal alweer een stukje bijgegroeid. En veel sneller dan we oorspronkelijk dachten: ons heelal breidt 9% sneller uit dan we dachten, zegt de John Hopkinsuniversiteit. Meteen weten we dan ook dat het universum wat jonger is dan we dachten, hoe jonger, hoe sneller de uitdeining.

Nieuwe natuurwetten

Wetenschappers hebben al vele jaren theorieën over de expansie van het heelal. Aan de universiteit van John Hopkins bestudeerde de Nobelprijswinnende asttrofysicus Adam Riess met de NASA Hubble-telescoop daarom die expansieratio en die overtreft alle verwachtingen. De resultaten zijn zo opvallend dat Riess zelfs spreekt van “nieuwe natuurwetten”.

John Mather, nog zo’n bekende astrofysicus, vergeleek Riess’ resultaten met de eerdere bevindingen in de astrofysica en ziet twee mogelijkheden, weet Business Insider. Want volgens Mather zijn de resultaten van Riess zijn onderzoek wel degelijk correct. “Of we hebben vorige keer fouten gemaakt die we nog niet gevonen hebben. Of de Natuur werkt op een manier die we nog niet kennen.”

Volgens Riess is de kans op een menselijke fout eerder klein. “De mismatch tussen de twee uitdeiningsratio’s is gegroeid en is nu op het punt gekomen dat we niet meer van een fout kunnen spreken. Dit is niet wat we verwachtten”, zegt hij aan Associated Press.

epa

‘Dark energy’

“We hebben eigenlijk twee verschillende dingen gemeten”, zegt Riess. “Eén keer hoe snel het universum aan het uitbreiden is, zoals we dat vandaag kunnen zien. Een andere keer was het een voorspelling, gebaseerd op de natuurwetten van het universum, die stelde hoe snel het heelal zou moeten uitbreiden. Als die waarden niet overeenkomen, wordt het duidelijk dat we iets missen in het cosmologische model dat de twee verbindt.”

Volgens Riess is het een mogelijkheid dat ‘dark energy’, een kracht waarvan we nog niet zeker weten dat ze bestaat, de uitdeining van het heelal zou versnellen. Die energie zou overal in het heelal aanwezig zijn en een soort omgekeerde zwaartekracht zijn. Met andere woorden: die zorgt ervoor dat materie beweegt in het universum.

Hoe oud is het universum?

Volgens de nieuwe berekeningen zou dat universum trouwens ook 12,5 tot 13 miljard jaar oud zijn, da’s een stuk jonger dan wat we vroeger dachten. Algemeen werd aangenomen dat de oerknal tussen de 13,6 en 13,8 miljard jaar geleden gebeurde.

Meer
Lees meer...