Is het straks gedaan met het eten van pita of dürüm in Europa?

Het Europees Parlement beslist binnenkort of we nog pita kunnen eten of niet. Binnen twee weken stemmen ze namelijk over een voorstel van de Europese Commissie om het additief fosfaat in vleesbereidingen toe te laten. Als dat voorstel verworpen wordt, kan dat zware gevolgen hebben voor kebabvlees.

Fosfaat is op dit moment eigenlijk niet algemeen toegelaten in de Europese Unie, maar door de vele uitzonderingen op de regels wordt het in de praktijk toch heel dikwijls gebruikt. Het additief is dan ook cruciaal in de vleesindustrie en meer specifiek bij vlees van pita of dürüm. Fosfaat zorgt er namelijk voor dat vlees aan ’t spit minder snel uitdroogt of uit elkaar valt.

Gevaarlijk voor gezondheid

Maar in 2012 linkte een studie fosfaat aan hart- en vaatziekten. Vooral bij mensen met nierproblemen zou een teveel aan fosfaat gevaarlijk zijn. Daarom besloot de Europese Autoriteit voor de Voedselveiligheid om zelf te onderzoeken hoe gevaarlijk fosfaat nu echt is. Eind 2018 zou dat onderzoek afgerond moeten zijn.

Beslissing over twee weken

Maar mogelijk wordt het additief al eerder verboden. De Europese Commissie heeft namelijk een voorstel gedaan om fosfaat algemeen toe te laten, een voorstel dat daar vermoedelijk door het Europees Parlement zal tegengehouden worden. Die stemming wordt tussen 11 en 14 december gehouden.

Een verbod zou wel eens het einde kunnen betekenen van pita en dürüm in de Europese Unie. Zonder fosfaat is kebabvlees namelijk moeilijk te produceren zonder kwaliteitsverlies of zonder het veel duurder te maken.

iStock
Meer
Lees meer...