Is Ryanair nu echt de goedkoopste? Wij deden de test met 10 populaire Europese bestemmingen

Is Ryanair nu echt de goedkoopste? Wij deden de test met 10 populaire Europese bestemmingen

Nu de feestdagen alweer een eindje achter ons liggen, kunnen we aan vakantie beginnen denken. En aangezien de zomer nog wel even op zich laat wachten, zit er misschien een citytrip naar een populaire Europese bestemming in. Meteen denk je dan aan Ryanair om je vliegtickets te boeken, maar is die maatschappij echt altijd de goedkoopste? Wij deden de test met 10 leuke bestemmingen voor tijdens de krokusvakantie.

We zijn die grijze winter echt grondig beu geworden, dus kriebelt het om een korte reis te boeken in de krokusvakantie. Die begint al over minder dan een maand, maar er is nog plaats aan boord van de vliegtuigen die vanuit Zaventem of Charleroi vertrekken. We pikten er tien bestemmingen uit die Ryanair vanuit ons land aanbiedt, en we vergeleken de prijs op alle mogelijke manieren met de concurrentie. Dat was voornamelijk Brussels Airlines, maar we keken ook naar lokale maatschappijen en ging toch ook een kijkje nemen op sites zoals cheaptickets.be.

Criteria

Enige voorwaarden: we wilden geen overstap die onze reis een halve dag zou verlengen. Ook een vertrek in een luchthaven in Nederland of Duitsland lieten we vallen, tenzij het echt interessant zou kunnen zijn. En we gingen voor de goedkoopste tarieven, wat betekent dat je alleen maar handbagage aan boord mag meenemen. Bij Ryanair is dit onlangs nog veranderd, waardoor je grotere handbagage gratis moet inchecken. Dat betekent dat je een beetje tijd verliest aan de bagageband, maar ach … het is vakantie, toch?

EPA

Vertrekdatum is telkens maandag 12 februari, terugkomen doen we op vrijdag 16 februari. Alle prijzen zijn als retour berekend voor twee volwassen personen.

1. Berlijn

Berlijn is een vaste trekpleister onder de bestemmingen voor citytrips. Je vindt er geschiedenis en musea, je kan er shoppen, en het is natuurlijk ook een echte uitgaansstad. Ideaal voor studenten die na het blokken even zonder boeken het nachtleven willen induiken. Een stad waar historisch en modern hand in hand gaan.

Met voorsprong is Ryanair de goedkoopste om vanuit Brussel naar Berlijn te vliegen. Toch loont het de moeite om eens te kijken naar de vluchten van Brussels Airlines. Je vertrekt dan immers ’s ochtends heel vroeg, zodat je een hele dag in Berlijn wint. De goedkoopste van Ryanair is een heel late heenvlucht.

2. Dublin

Misschien niet meer de populairste bestemming voor een citytrip, maar Dublin blijft een zeer bijzondere stad om te bezoeken. Het grote voordeel tegenover Edinburgh of Londen? Je kan in de Ierse hoofdstad gewoon met de euro betalen.

We vonden geen vluchten bij Brussels Airlines, zodat we slechts twee mogelijkheden hebben. Ryanair is dan de goedkoopste, de Ierse maatschappij Air Lingus kost ons 46 euro meer. De reisuren zijn niet zo verschillend, dus niets houdt ons hier tegen om Ryanair te boeken.

3. Rome

Wie toch wat kans op zonnig weer wil hebben, moet uiteraard naar het zuiden trekken. Dan is Rome nog steeds een leuke bestemming. De Italiaanse hoofdstad biedt genoeg mogelijkheden om cultuur, lekker eten en ontspanning te combineren.

Rome is al een pak duurder dan de vorige twee – het zonnetje zien kost geld in de wintermaanden. De verschillen onderling zijn bijzonder klein – amper twee euro tussen Ryanair en Brussels Airlines. Die eerste gaat zo met een verwaarloosbare zege lopen. Al moet je de laatste dag niet vroeg uit de veren om naar huis te gaan, want je wint een volledige dag in Rome. Dat telt ook mee.

4. Praag

Eén van de mooiste steden van Europa, en de toegangspoort naar Oost-Europa. Hier vloeien oost en west geruisloos in elkaar over. Zo voelt de stad hier en daar ook zeker een beetje Duits aan. De gebouwen zijn er prachtig, en de vele bruggen maken van Praag een schilderachtige stad. Die schilders zijn dan ook talrijk aanwezig. Praag moet je ooit gezien hebben.

Praag is één van de goedkoopste steden voor een citytrip. Niet alleen het leven ter plaatse valt er heel goed mee, ook de transportkosten zijn niet duur. Zo gaan wij in de geselecteerde periode al voor 130 euro met twee personen over en weer dankzij Ryanair. Brussels Airlines en Czech Airlines zijn veel duurder, al zijn ook hier de prijzen goedkoper dan bij de meeste andere bestemmingen.

5. Barcelona

Terug naar het zuiden en in Barcelona krijg je naast je citytrip ook een strandvakantie cadeau. Natuurlijk zal het tijdens de winter een beetje fris zijn, maar de temperaturen kunnen er best aangenaam worden. Barcelona is een kleurrijke stad waar je kunt wegdromen. Niet toevallig een favoriete bestemming van vele citytrippers.

Voor de eerste keer in deze lijst mogen we niet blindelings Ryanair boeken. In Spanje is Vueling immers de tegenhanger van de lagekostenmaatschappij. En Barcelona is de thuisbasis van Vueling. Naar andere zuiderse bestemmingen moet je vanuit Brussel vaak overstappen in de Catalaanse stad, maar als je daar toch blijft is het de moeite. Ryanair is zelfs de duurder dan Brussels Airlines in dit geval, maar de vluchturen zijn beter. Andermaal win je quasi een volledige dag, en dat is misschien die 50 euro wel waard.

6. Edinburgh

Wie van whisky houdt moet ooit in Edinburgh zijn geweest. De Schotse nationale drank staat er centraal. En daarnaast vind je er ook nog een pak culturele trekpleisters, zoals het kasteel dat over de stad waakt. In sommige steden is zo’n burcht vaak overdreven toeristisch, maar hier loont een bezoekje echt wel de moeite.

We geven het toe: vijf dagen is misschien een beetje te lang voor deze stad, maar we moeten het spel eerlijk spelen om de prijzen te vergelijken. Zoals te verwachten is Ryanair met voorsprong het goedkoopst. Brussels Airlines is zelfs bijzonder duur in dit geval. En die terugvlucht gaat om zo’n vroeg uur veel pijn doen. Edinburgh kan je overigens ook perfect met de trein bezoeken. Vanuit Londen ben je drie uur onderweg, maar het is wel een zeer mooie rit die langs het rustieke Noord-Engeland passeert.

7. Lissabon

Istock

Al jaren is de populariteit van de Portugese hoofdstad Lissabon aan het toenemen, maar 2018 zou wel eens echt het jaar van Portugal als vakantiebestemming kunnen worden. Lissabon zal dus ook weer flink scoren bij de citytrips. Het is zeker één van de meest verrassende steden in dit lijstje.

De goedkoopste is in dit geval Air Portugal, maar daarbij moeten we één belangrijke kanttekening melden. Je vliegt immers vanuit Keulen, wat betekent dat je eerst wel in de Duitse stad moet geraken. En dat om een onwezenlijk vroeg uur. Die 92 euro extra bij Ryanair zou dan wel eens snel vergeten kunnen zijn. Brussels Airlines is de duurste om naar Lissabon te vliegen.

8. Kopenhagen

Eén van de duurste bestemmingen, maar zeker eentje die op je bucket list moet staan. De Deense hoofdstad Kopenhagen springt er op allerlei manieren uit. Welk seizoen je ook gaat, veel garantie op zonnig weer zal je er nooit hebben. Kan dus perfect in het voorjaar.

Geen twijfel mogelijk: naar Kopenhagen vlieg je het goedkoopst met Ryanair vanuit Charleroi. Andere maatschappijen zijn minstens 100 euro duurder. Eentje daarvan, Transavia, vertrekt vanuit Eindhoven, maar is dus de omweg zeker niet waard.

9. Boedapest

Nog zo’n parel uit Oost-Europa is de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Een beetje vergelijkbaar met Praag, maar hier ga je natuurlijk niet weg zonder eerst een echt badhuis te hebben bezocht. Nog goed nieuws: net zoals Praag is Boedapest relatief goedkoop om naartoe te vliegen.

Alweer ruim 100 euro goedkoper bij Ryanair: Boedapest is zeker één van de bestemmingen waarop de lagekostenmaatschappij het best scoort. Enkel het uur van de terugvlucht valt een beetje tegen. Wizz Air is in dit geval ook een optie, want deze goedkopere maatschappij richt zich op Oost-Europa. Alleen kan de prijs vanuit Brussel totaal niet tippen aan wat Ryanair ons biedt.

10. Ibiza

Afsluiten doen we met een buitenbeentje: Ibiza! Wie nog voor de zomer in het zonnetje wil gaan feesten, kan natuurlijk al snel naar het eiland in de Middellandse Zee trekken. We vonden echter weinig vluchten tijdens de wintermaanden en focusten daarom op de Paasvakantie. Dan is de temperatuur er immers ook al wat meer gestegen.

Deze keer zochten we op de periode van 2 april tot 9 april. Een week dus! We hebben niet naar de touroperators gekeken, wat wellicht voor gezinnen de beste optie is. Wie vlucht en hotel apart boekt, kan andermaal naar Ryanair kijken. Uiteraard neem je deze keer wel meer mee dan enkel handbagage, dus kozen we overal een formule waarbij je één grote koffer mag laten inchecken.

Vueling haalt het in dit geval niet van Ryanair. Niet alleen zijn de vluchten duurder, je moet ook nog eens overstappen in Barcelona. Wat wel de moeite loont is Brussel links te laten liggen en vanuit Eindhoven te vertrekken. Wij kwamen bij Ryanair zo uit op 270 euro winst voor twee personen heen en terug. Daarvoor kan je al eens een extra cocktail op Ibiza drinken.

Conclusie:

Ja, Ryanair is bijna altijd de goedkoopste maatschappij. Hier en daar vind je wel eens een uitzondering, maar dan moet je ook altijd nog eens naar de vluchturen kijken – toch belangrijk als je enkele dagen nodig hebt voor een citytrip.

Ga je naar Praag, Boedapest of Edinburgh, dan steek je echt wel veel geld op zak dat je kunt gebruiken tijdens je citytrip zelf. Maar uiteraard zijn ticketprijzen heel variabel en is ons onderzoek beperkt tot één bepaalde periode. Altijd vergelijken blijft dus de boodschap. Maar hé, je reis plannen is toch ook al een beetje vakantie?

Getty

Gesponsorde artikelen