Israël bouwt nieuwe corridor in Gaza: wijst dit op een langdurige militaire aanwezigheid?

Satellietbeelden laten zien dat Israël bezig is met de bouw van een nieuwe corridor in het noorden van Gaza. Deze ontwikkeling kan mogelijk duiden op een langdurige militaire aanwezigheid in de regio. De Israëlische defensiemacht (IDF) heeft hierbij landbouwgrond, boomgaarden en gebouwen geruimd om de corridor aan te leggen. Dit beperkt de toegang van Gazanen tot hun huizen en heeft geleid tot speculaties over de intenties van Israël in Gaza.

Volgens de meest recente satellietbeelden is Israël actief bezig met het aanleggen van een nieuwe corridor in het noorden van de Gazastrook. Deze constructie heeft al geleid tot het opruimen van landbouwgrond en boomgaarden, en het slopen van verschillende gebouwen. Door deze acties wordt de bewegingsvrijheid van de Palestijnse bevolking in de omgeving sterk beperkt.

Verschillende analisten suggereren dat deze ontwikkeling deel uitmaakt van een bredere, langetermijnstrategie van Israël. De bouw van de nieuwe corridor zou volgens hen passen in een patroon waarbij Palestijnse gebieden worden gefragmenteerd en gecontroleerd. Critici wijzen erop dat Israël in het verleden soortgelijke corridors heeft gebruikt om bevolkingsgroepen te isoleren en hun bewegingsvrijheid te beperken.

Bestaande corridors

Israël heeft al lange tijd de controle over twee strategische corridors in Gaza: de Netzarim-passage en de Philadelphi-corridor. Deze laatste is van bijzonder strategisch belang omdat het een belangrijke route is voor Hamas om wapens en voorraden uit Egypte te ontvangen. Het Israëlische leger zet zich in om te voorkomen dat Hamas zijn strijdkrachten via deze routes kan versterken.

Voormalig inlichtingenofficier Avi Melamed benadrukt het belang van de Philadelphi-corridor en de nabijgelegen Rafah-passage voor het smokkelen van wapens naar Gaza. “De controle over deze corridors is essentieel om de wapenstroom naar Hamas te beperken”, stelt Melamed.

Politieke reactie en internationale druk

Ondanks groeiende internationale bezorgdheid over een mogelijke langdurige militaire aanwezigheid in Gaza, blijft de Israëlische regering vasthouden aan haar standpunt. Premier Benjamin Netanyahu heeft duidelijk gemaakt dat het handhaven van troepen in de regio noodzakelijk is om wapensmokkel tegen te gaan en de veiligheid van Israël te waarborgen.

Meer
Lees meer...