Internationaal Strafhof wil aanhoudingsbevel voor Benjamin Netanyahu en Hamas-leiders

Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft arrestatiebevelen gevraagd voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant en drie prominente Hamas-leiders. Ze worden beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid na de aanvallen op Israël op 7 oktober en de daaropvolgende oorlog in Gaza. Dit werd bekendgemaakt door Karim Khan, aanklager van het ICC.

Volgens Khan heeft het ICC bewijzen verzameld en onderzocht, waaronder getuigenverklaringen en authentiek beeldmateriaal. De aanklachten tegen Netanyahu en Gallant omvatten onder andere het uithongeren van burgers als oorlogsmethode en het opzettelijk richten van aanvallen op de burgerbevolking.

“De bevolking in Gaza wordt bewust beroofd van zaken die onmisbaar zijn voor het menselijke overleven”, zei Khan. “Deze misdaden gaan, naar onze mening, tot op de dag van vandaag door.”

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Israel Katz, noemde de oproep van het ICC een “historische schande” en bekritiseerde de vergelijking tussen de Israëlische leiders en Hamas. Israël is van plan een speciale commissie op te richten om een veroordeling te voorkomen en diplomatieke acties te ondernemen.

Hamas

Aan de kant van Hamas worden aanhoudingsbevelen gevraagd tegen drie leiders. Het gaat om Yahya Sinwar, leider van Hamas, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri, opperbevelhebber van de militaire vleugel Al-Qassam Brigade en Ismail Haniyeh, hoofd van het Politiek Bureau. Zij worden beschuldigd van ernstige misdaden zoals uitroeiing, moord, verkrachting en marteling.

Hamas reageerde kritisch en zei via Reuters dat de beslissing “het slachtoffer gelijkstelt met de beul”.

Wat Nu?

De rechters van het ICC zullen nu bepalen of de bewijzen voldoende zijn om formeel arrestatiebevelen uit te vaardigen, een proces dat enkele maanden kan duren. De kans dat dit effectief iets oplevert, is echter klein. Israël erkent namelijk het Statuut van Rome – het oprichtingsverdrag van het ICC – niet.

Zo is er vorig jaar een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Vladimir Poetin door het ICC. Omdat de Russische leider sindsdien landen met een uitleveringsakkoord vermijdt, is dat zonder gevolg gebleven.

Meer
Lees meer...