Israël biedt kinderen een derde dosis van het coronavaccin aan: wie slechts twee doses heeft gekregen, wordt binnenkort benadeeld

Israël, het eerste land ter wereld dat startte met het toedienen van een boosterdosis van het coronavirusvaccin, verlaagt de leeftijdsgrens. Nu kunnen zelfs minderjarigen een derde dosis krijgen. Binnen een maand zullen degenen die slechts twee doses gekregen hebben de voordelen verliezen die zij hadden ten opzichte van degenen die het vaccin niet hebben gekregen.

Israël is op 1 augustus begonnen met het toedienen van boosterdoses. Aanvankelijk waren zij voorbehouden voor personen van 60 jaar en ouder. Geleidelijk aan werd de mogelijkheid uitgebreid tot andere leeftijdsgroepen. Sinds zondag komen ook 12-plussers in aanmerking voor een boosterprik.

Met andere woorden, alle Israëli’s die de mogelijkheid hadden om twee doses te krijgen, kunnen er nu drie krijgen, aangezien het vaccin nog niet is toegestaan voor kinderen jonger dan 12 jaar. “Dit is een voorrecht dat geen enkel ander land heeft,” zei premier Naftali Bennett, en hij drong er bij alle Israëli’s op aan om er gebruik van te maken.

Op zondag, iets minder dan een maand na de start van de campagne, hadden al meer dan 1,9 miljoen Israëli’s een boosterdosis gekregen. Op het eerste gezicht zijn de eerste resultaten bemoedigend. Het blijkt dat een derde dosis doeltreffender is tegen de Delta-variant van het coronavirus.

“Het is een goed idee om een derde dosis te geven aan iedereen die vijf maanden of langer geleden gevaccineerd is”, zei professor Eran Segal, één van de topadviseurs van de regering inzake het coronavirus, in een interview met de legerradio.

Stimulansen voor de derde dosis

Samen met de aankondiging over de boostersdosis voor 12-plussers hebben de autoriteiten aangegeven dat degenen die drie doses krijgen, binnenkort bepaalde voordelen zullen genieten. Hierdoor worden degenen die slechts twee doses hebben gekregen, de facto bestraft.

Met ingang van 3 september zijn Israëli’s die derde dosis hebben ontvangen, vrijgesteld van een quarantaine van een week bij terugkeer uit landen die worden beschouwd als landen met een laag of matig risico op besmetting met het coronavirus. In plaats daarvan zullen zij zichzelf isoleren gedurende 24 uur, of totdat zij een negatief testresultaat ontvangen. Voorwaarde is wel dat er zeven dagen moeten voorbijgegaan zijn tussen de reis en de boosterprik.

Deze vrijstelling blijft geldig voor Israëli’s die twee doses hebben gekregen… en van wie de tweede dosis minder dan zes maanden geleden was. Over een paar maanden zullen zij dit voordeel verliezen als zij geen derde dosis krijgen.

Bovendien, zo meldt de Times of Israel, zal vanaf 1 oktober het systeem van het “Groene Paspoort”, een document dat toegang tot bepaalde openbare plaatsen en deelname aan bepaalde bijeenkomsten mogelijk maakt voor mensen die gevaccineerd of genezen zijn van het coronavirus, vervallen zes maanden nadat de houder zijn of haar tweede prik heeft ontvangen.

Het groene paspoort vervalt overigens ook zes maanden na de derde dosis. Dit zou de deur al kunnen openzetten voor een vierde dosis begin volgend jaar. Natuurlijk zijn we er nog niet, want Israël hoopt dat deze derde dosis eindelijk een echt einde zal maken aan de verspreiding van het virus op zijn grondgebied.

Boosterdosis om nieuwe lockdown te vermijden

“Zelfs onder immense druk hebben we een evenwichtige en verantwoordelijke koers aangehouden die de waarde van het leven erkent, maar er ook rekening mee houdt dat beperkingen en sluitingen een prijs hebben,” zei minister van Volksgezondheid Nitzan Horowitz zondag op een persconferentie. “We moeten in hoog tempo blijven vaccineren. Dit is essentieel voor succes.”

Dinsdag registreerde Israël het hoogste aantal dagelijkse besmettingen tijdens de vierde golf. Er zijn die dag ruim 10.000 nieuwe coronagevallen bijgekomen. Dat is een mijlpaal die sinds januari niet meer is overschreden.

Lees ook:

Meer
Lees meer...