Italië wil inkomende Chinese reizigers testen, maar vindt voorlopig geen gehoor bij Europese partners

EU-lidstaten proberen een gemeenschappelijk standpunt te vinden over de behandeling van reizigers die vanuit China het grenzeloze Schengengebied binnenkomen. Eerder drong Italië er bij lidstaten op aan de controles tegen het virus weer in te voeren, als reactie op de snelle terugdraaiing door Beijing.

Waarom is dit belangrijk?

Vanaf 8 januari zullen inkomende reizigers in China niet meer verplicht worden om in quarantaine te gaan. Dat maakt voor de Chinese bevolking de weg vrij voor een trip naar het buitenland zonder grote zorgen bij de terugkeer. Echter maken een hoop landen zich zorgen over de mogelijke virusvarianten die dankzij de reisbewegingen worden verspreid.

Het nieuws: De afgelopen dagen zou meer dan 50 procent van de passagiers uit China op de Milanese luchthaven Malpensa positief zijn getest op COVID-19.

  • Als reactie heeft Italië op woensdag de verplichte COVID-tests voor iedereen die uit China aankomt weer ingevoerd. Donderdag meldde de premier van Italië, Giorgia Meloni, echter dat er tot nu toe geen nieuwe COVID-19 mutaties zijn gevonden onder passagiers uit het Aziatische land.
  • Meloni zei daarnaast dat het verplicht stellen van COVID-tests voor alle passagiers uit China alleen effectief is als het op Europees niveau gebeurt. “Italië verwacht en hoopt dat de EU verplichte COVID-tests zal opleggen voor alle passagiers die uit China komen, zoals Rome heeft gedaan.”
  • Meloni’s minister van Transport, Matteo Salvini, tweette op zijn beurt dat “Italië niet het enige land kan zijn dat anti-COVID-controles uitvoert op luchthavens voor mensen die uit China aankomen”, en drong erop aan dat dergelijke maatregelen “in heel Europa” worden toegepast.

“Dreiging is niet significant toegenomen”

Delen van informatie: Hoewel er geen nieuws is over de ontwikkeling van nieuwe virusvarianten in China, bestaat de vrees dat de autoritaire regering in Beijing traag zal zijn om dergelijke informatie met de rest van de wereld te delen. 

  • Hierdoor hebben de VS, Japan, India, Zuid-Korea, Italië en Taiwan opnieuw testvoorschriften voor Chinese reizigers ingevoerd.
  • Overheden in Berlijn, Parijs en Brussel waren echter voorzichtiger om alarm te slaan over de laatste ontwikkelingen in China.
    • “We volgen de situatie in China met grote zorg”, zei een woordvoerder van het Duitse ministerie van Volksgezondheid tegen The Guardian. “Momenteel zien we geen aanwijzingen dat de Chinese uitbraak een gevaarlijke mutatie ontwikkelt.”
    • “Vanuit wetenschappelijk oogpunt is er in dit stadium geen reden om de controles aan de grenzen weer in te voeren”, zei Brigitte Autran, hoofd van de Franse commissie voor de beoordeling van gezondheidsrisico’s Covars.
    • De Europese Commissie zei donderdag tegen nieuwsdienst Reuters dat de in China heersende BF.7 Omicron-variant al actief was in Europa en dat de dreiging ervan niet significant is toegenomen. “We blijven echter waakzaam en staan klaar om indien nodig aan de noodrem te trekken”, aldus het uitvoerend orgaan. Variant BF.7 is onder andere al waargenomen in het VK, België, Duitsland, Denemarken en Frankrijk.

De achtergrond: Eerder deze maand maakte Beijing een ommezwaai in zijn aanpak van de COVID-19 pandemie, waarbij het de extreem strenge quarantaineregels schrapte. 

  • Ook zullen vanaf 8 januari inkomende reizigers in China niet meer in verplichte quarantaine worden geplaatst, aldus de Nationale Gezondheidscommissie begin deze week in een verklaring. Dat maakt voor de Chinese bevolking de weg vrij voor een trip naar het buitenland zonder grote zorgen bij de terugkeer.
  • Volgens data van het Chinese reisbureau Ctrip bleek dat binnen een half uur na het nieuws de zoekopdrachten naar populaire vakantiebestemmingen buiten China waren vertienvoudigd.

(evb)

Meer
Lees meer...