Italië zucht onder ongekende hittegolf: Ziekenhuizen overspoeld met patiënten

Italië wordt momenteel geteisterd door een uitzonderlijk zware hittegolf, die vooral populaire toeristische steden treft. De temperaturen stijgen er tot recordhoogtes, met als gevolg een toename van het aantal spoedopnames in ziekenhuizen. De situatie is zorgwekkend, en experts voorspellen dat de hitte nog weken kan aanhouden.

Het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid heeft in maar liefst 17 steden, waaronder Rome, Napels, Florence en Venetië, waarschuwingen uitgegeven voor extreme hitte. In sommige gebieden klimmen de temperaturen tot boven de 40 °C. De verwachting is dat de hittegolf minstens tot half augustus zal aanhouden, wat ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid van de bevolking.

Autoriteiten waarschuwen dat zelfs gezonde personen risico lopen bij dergelijke extreme temperaturen. Er wordt aangeraden om tijdens de heetste uren van de dag, van 11 tot 18 uur, binnen te blijven. Vooral in Rome is de situatie kritiek, waar meerdere mensen onwel werden tijdens een bijeenkomst op het Vaticaanplein.

Ziekenhuizen overstelpt

De extreme hitte legt een zware druk op de Italiaanse gezondheidszorg. Fabio De Iaco, voorzitter van de Italiaanse Vereniging voor Spoedeisende Geneeskunde, meldt een toename van 20 procent in het aantal spoedopnames in de getroffen steden. Vooral ouderen en mensen met bestaande gezondheidsproblemen zijn het slachtoffer van de hitte.

Hoewel slechts 1 tot 2 procent van de spoedgevallen leidt tot ziekenhuisopname, veroorzaakt de toename van patiënten toch overvolle spoedafdelingen. Artsen raden mensen daarom aan om enkel voor ernstige gevallen naar het ziekenhuis te komen en lichtere kwalen thuis te behandelen met rehydratatiemaatregelen.

Ondanks de verzengende temperaturen zijn de absolute records van juli 2023 nog niet gebroken. Toch beschouwen de autoriteiten deze hittegolf als een van de meest intense qua duur. Ook andere landen, zoals Spanje, kreunen onder een hittegolf.

Meer
Lees meer...