Italië zal volgend jaar 10.000 extra werkvisa verstrekken aan arbeidsmigranten in de zorgsector. Dit maakt deel uit van een nieuw pakket migratiebeleid om de vergrijzing en het tekort aan zorgverleners voor ouderen en gehandicapten aan te pakken. De maatregelen zijn een antwoord op de steeds grotere behoefte aan zorgpersoneel in een land waar de bevolking snel vergrijst en het geboortecijfer blijft dalen.
De Italiaanse bevolking vergrijst in een razendsnel tempo, wat de vraag naar zorgpersoneel doet stijgen. Er is een groot tekort aan mensen die ouderen en gehandicapten willen verzorgen, een probleem dat steeds urgenter wordt. Verschillende liefdadigheidsinstellingen, zoals de katholieke organisatie Sant’Egidio, hebben al langere tijd gepleit voor meer migratie van zorgverleners. Italië lijkt nu gehoor te geven aan die oproepen.
Het extra quotum van 10.000 werkvisa komt bovenop de 452.000 visa die al zijn toegekend voor de periode 2023-2025. Dit betekent een stijging van bijna 150 procent ten opzichte van de voorgaande drie jaar. Hoewel de regering van premier Giorgia Meloni bekendstaat om haar harde standpunt tegen illegale immigratie, blijft ze legale immigratieroutes voor arbeidsmigranten verruimen om het personeelstekort in de zorg op te vangen.
Strengere regels voor ngo’s en anti-fraudemaatregelen
Het nieuwe migratiepakket bevat niet alleen versoepelingen voor zorgmigranten, maar ook strengere regels voor ngo’s die reddingsoperaties op zee uitvoeren. Vanaf nu moeten organisaties die betrokken zijn bij zoek- en reddingsmissies – zowel met schepen als vliegtuigen – de Italiaanse autoriteiten direct informeren over hun acties. Als ze dat niet doen, kunnen ze boetes verwachten of zelfs worden tegengehouden.
Daarnaast kondigt de Italiaanse regering strengere maatregelen aan om fraude binnen het visumsysteem te bestrijden. Volgens premier Meloni wordt het systeem momenteel misbruikt door criminele organisaties, waaronder de maffia. Vanaf 2025 zullen aanvragen uit landen met een hoog frauderisico, zoals Bangladesh, Pakistan en Sri Lanka, strenger worden gecontroleerd.