It’s complicated: bijna niemand laat op Facebook nog weten of hij/zij een lief heeft

Het was ooit het stokpaardje van Facebook waar al vaak een lach en een traan aan is voorafgegaan. De relatiestatus: invullen of niet, velen onder ons hebben er zich het hoofd over zitten breken. En het ergste: laten weten dat je relatie voorbij is, en de vele vragen die je meteen krijgt. Maar wat blijkt, begin 2015 liggen we daar veel minder van wakker en liefst 40 procent van de twintigers met een profiel weigert zijn/haar relatie op Facebook te plaatsen.

Er was een tijd dat geen relatie officieel was voor ze op Facebook stond. En die tijd is echt nog niet lang geleden. Beslissen om die stap te zetten had veel weg van een vervroegde huwelijksaanzoek. En dan was er de stress die nadien volgde, want het einde van een relatie was maar één click van je verwijderd. Voor wie niet zeker was vonden ze het zinnetje ‘It’s complicated’ uit. Liefde heeft dankzij Facebook een nieuwe dimensie gekregen. En iedereen die al eens een pijnlijke breuk heeft meegemaakt, weet dat de netwerksite het er allesbehalve gemakkelijker op maakt.

Maar er is dus een omgekeerde beweging aan de gang die erop wijst dat de relatiestatus steeds minder populair wordt. Het gaat niet om officiële cijfers van Facebook, maar wel om een groot onderzoek van Buzzfeed naar relaties op de netwerksite. Meer dan 80.000 mensen reageerden op de poll die uit zestien vragen bestond.

istockphoto
EPA

40 procent doet het niet meer

De meeste deelnemers waren tussen 20 en 30 jaar oud. En liefst 40 procent vult zijn of haar relatiestatus niet meer in. Zelfs in een serieuze relatie stelt 41 procent die niet op het Facebook-profiel mee te delen.

guardianlv.com

Het is flauw en niet iedereen mag het weten

Waarom zien we die relatiestatus dan zo weinig tegenwoordig? De meeste deelnemers van de poll vinden het een beetje flauwtjes om op Facebook te laten weten dat je een relatie hebt. Een groot deel wil ook liever dat niet iedereen het weet, gaande van ouders of grootouders waarvoor je die dingen liever verbergt tot je ex-lief of een potentieel nieuw lief dat je zou kunnen tegenkomen. Een kleine minderheid mag het gewoon niet van zijn/haar partner.

En één deelnemer liet Buzzfeed weten dat het ook met Facebook zelf te maken heeft, want van zodra je relatiestatus verandert is dat meteen het belangrijkste nieuws ter wereld dat op iedere tijdlijn absoluut moet verschijnen.

thefrisky.com

Als je single bent, doe je al helemaal niet meer mee

Er zijn natuurlijk ook veel singles aanwezig op Facebook, maar vergeet het dat zij uit wanhoop gaan invullen dat ze nog beschikbaar zijn. Liefst 68 procent van de single deelnemers verbergt de relatiestatus.

xclusivetouch.co.uk

Geloof niet iedere relatiestatus

Tja, de relatiestatus is duidelijk niet heilig meer. En sommige mensen durven al eens vals te spelen. Zo’n 31 procent van de koppels heeft in z’n status onterecht gezegd dat ze getrouwd zijn. En nog eens 8 procent heeft z’n vrienden eens beetgenomen door te zeggen dat ze uit elkaar zijn.

noyoureoutoforder.tumblr.com

Stop met naar mijn relatiestatus te vragen!

Sinds vorig jaar kan je op Facebook aan iemand vragen om informatie te delen in velden die nog niet zijn ingevuld. Je kan dus gewoon op de man af vragen of iemand een relatie heeft. Een absolute minderheid vindt dat een handige feature, maar liefst 97 procent wil die functie liever zo snel mogelijk zien verdwijnen. Wat een creeps!

deartrolls.tumblr.com

Heb je jouw status wel ingevuld, dan is daar niks mis mee

Mogelijk lees je dit artikel terwijl jij je status wel trouw hebt ingevuld. Wees gerust, het is volgens Buzzfeed alleen maar een trend om het niet te doen. Voor veel mensen blijft die status heel belangrijk. Zo’n 40 procent stelt zwaar teleurgesteld te zijn als zijn/haar partner de relatiestatus niet zou willen aanpassen. En 15 procent heeft er zelfs al eens ruzie over gehad.

Conclusie: Facebook blijft very, very complicated!

gopixpic.com
(Bron cijfers: Buzzfeed)
Meer
Lees meer...