Jaar na ramp met OceanGate plant nieuwe miljonair trip naar wrak van Titanic met onderzeeër

Het wrak van de Titanic blijft tot de verbeelding spreken. Want een jaar nadat vijf mensen om het leven kwamen tijdens een gefaalde reis van OceanGate naar het wrak, plant een nieuwe miljonair hetzelfde. Ook deze keer gaat het om een zelfontworpen duikboot die tot een diepte van zo’n 3,8 kilometer zou moeten duiken.

Je zou denken dat de wereld leert uit een ramp, maar dat geldt duidelijk niet voor miljonairs met een passie voor de Titanic. Een nieuwe miljonair wil namelijk de reis naar het wrak van de Titanic maken met een kleine onderzeeër.

OceanGate

In juni 2023 was de hele wereld in de ban van de Titan, een kleine duikboot van OceanGate. De ontwerper van de duikboot, Stockton Rush, de Franse diepzeeonderzoeker en Titanic-expert Paul-Henri Nargeolet, de Britse zakenman Hamish Harding, de Pakistaans-Britse zakenman Shahzada Dawood en Dawoods zoon Suleman waren aan boord van de Titan. Op 18 juni 2023 vertrokken ze met de kleine duikboot, die bestuurd werd met een gameconsole, naar het wrak van de Titanic. Maar 1 uur en 45 minuten na hun vertrek was er van de onderzeeër geen spoor meer te bespeuren.

Wat volgde was een zoektocht die enkele uren duurde en de wereld tijdelijk in de ban hield. Aanvankelijk was er nog hoop dat de duikboot gevonden zou worden en dat de inzittenden het zouden overleven. Maar er was maar zuurstof voor 96 uren. Dat betekende dat ze, als de boot volledig intact was, tot de ochtend van 22 juni zouden kunnen overleven. Uiteindelijk werden op diezelfde dag de eerste brokstukken van de duikboot gevonden.

Na onderzoek bleek dat de duikboot geïmplodeerd was door de druk van het water op grote diepte. De specifieke onderzeeër was nooit op zo’n grote diepte getest geweest.

Triton Submarines

En nu is er een nieuwe miljonair opgedoken die een gelijkaardig plan heeft. De Amerikaanse vastgoedmagnaat Larry Connor werkte samen met Patrick Lahey, de medeoprichter van Triton Submarines. Zij willen net als OceanGate met een onderzeeër naar het wrak van de Titanic reizen op een diepte van 3,8 kilometer in de Noord-Atlantische Oceaan.

De nieuwe geïnteresseerden willen wel geen risico nemen en lieten al weten dat de reis enkel zal doorgaan als de onderzeeër goedgekeurd wordt door een marineorganisatie. Het is ook nog niet duidelijk wanneer de reis zou doorgaan. Connor liet aan The Wall Street Journal weten dat hij met zijn nieuwe poging wil bewijzen dat de oceaan “extreem sterk, maar wonderlijk” is.

Meer
Lees meer...