Jambon stelt Kanaalplan voor: “300 extra politiemensen, meer screening, illegale handel en haatpredikers aanpakken”

39 miljoen euro. Zoveel wordt er dit jaar vrijgemaakt voor het Kanaalplan van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Geen 15 miljoen, zoals eerst gedacht. Er komen 300 agenten extra in de Brusselse gemeenten langs het kanaal (en in Vilvoorde) en er zal meer gescreend worden op radicaliserende jongeren. 

In ruil voor die 39 miljoen komen er in de Brusselse politiezones dit jaar nog 300 agenten bij. Elk team krijgt extra versterking en dat hele gebeuren zal van bovenaf gecoördineerd worden. En, zoals verwacht, zullen ook de inlichtingendiensten een tandje bijsteken. Die zullen samen met de lokale politie meer, en strikter, mensen screenen die misschien kunnen radicaliseren, of al als geradicaliseerd geseind staan.

Er zal ook meer ingezet worden om de wapen-, drugs- en paspoorthandel aan banden te leggen. Die zwarte handeltjes zijn namelijk vaak verbonden met terreurcellen. Bovendien zullen moskeeën extra gecontroleerd worden. “In de achterzaaltjes van moskeeën zijn vaak haarden van radicalisering en dat haatprediken moet worden aangepakt”, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op de persconferentie van de federale regering.

Gecoördineerd

De controles op de luchthavens van Zaventem en Charleroi zullen ook worden opgedreven. Daar komen 35 mensen extra. En ook aan de kust wordt de politie versterkt om het vluchtelingenprobleem aan te pakken. Deels door de scheepvaartpolitie te versterken, maar er komen ook mobiele eenheden die zich kunnen verplaatsen naar waar het probleem zich op dat moment voordoet.

Al die extra politiemensen, verdeeld over verschillende politiezones, zullen gecoördineerd worden van hogerop. De federale politie zal samen met Johan De Becker, de korpschef van zone Brussel West, het hele gebeuren in goede banen leiden, zodat alle partijen betrokken zijn.

Groter veiligheidsplan

Het Kanaalplan is slechts één deel van een veel groter veiligheidsproject, het ‘Federaal Actieplan tegen Gewelddadig Extremisme en Terrorisme’, waar de regering een kleine 300 miljoen euro voor uittrekt. Voor dit jaar is er in totaal 400 miljoen voorzien voor veiligheid. Wie goed kan tellen, heeft al gemerkt dat er dus nog zo’n 100 miljoen euro over is. “Dat houden we nog voor de rest van het jaar”, zegt premier Charles Michel (MR).

In het federale plan worden 1.000 extra politiemensen voorzien, een 100-tal voor Staatsveiligheid en voor de speciale eenheden ook een stuk of 70. Bovendien zullen de diensten binnenkort met nieuwere technologieën werken, die ook de informatiestroom tussen de Schengenlanden zal bevorderen.

Digitale strijd

“De strijd tegen terreur voer je ook digitaal”, voegt minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) daar aan toe. Het federaal actieplan heeft dus ook een digitaal luik, waar zo’n 16 miljoen euro voor wordt uitgetrokken.

De Croo zelf noemt het “de eerste grote stap om de politie eindelijk volledig te digitaliseren”. Hij vindt dat het nu echt wel tijd is om te stoppen met papieren dossiers op te stellen opdat de politie informatie beter kan gebruiken.

Binnen dat digitale luik, wil De Croo ook verder inzetten op ondernemerschap. “We moeten jongeren laten zien dat er een alternatief is. De digitale wereld kan hen kansen bieden.”

Sociale fraude

In de kanaalzone zal er bovendien ook een gloednieuwe inspectiecel komen tegen zwartwerk, uitbuiting en mensenhandel. “We hebben budget vrijgemaakt voor 30 nieuwe inspecteurs”, zegt staatssecretaris voor Bestrijding van sociale fraude Bart Tommelein (Open Vld).

Vooral in de Brusselse gemeentes die grenzen aan het kanaal zullen de controles opgevoerd worden. Er komt zelfs een ‘vliegend team’ dat zal controleren in Molenbeek, Schaarbeek en Vilvoorde.

“Dat moet een signaal zenden. Iedereen moet de regels respecteren”, zegt Tommelein. Want volgens de federale regering zijn er simpelweg heel wat dossiers van sociale fraude, zwartwerk, … die samenhangen met andere departementen, en dus ook … veiligheid. “Fraude trekt fraude aan. Waar sociale fraude is, is ook andere criminaliteit”, redeneert Tommelein.

Meer
Lees meer...