James Earl Jones, de stem van Mufasa en Darth Vader, overleden op 93-jarige leeftijd

De Amerikaanse (stem)acteur James Earl Jones, die je waarschijnlijk het beste kent voor zijn rollen als Mufasa in The Lion King en Darth Vader in Star Wars, is op 93-jarige leeftijd overleden. Hij is een van de weinige mensen die de EGOT-status heeft door een Emmy, Grammy, Oscar en een Tony Award te winnen.

Een van de meest herkenbare stemmen ter wereld is niet meer. James Earl Jones, die de iconische stem van Mufasa insprak in de originele film van The Lion King uit 1994 en die rol in 2019 nog eens opnam in de live-action remake, is vanmorgen op 93-jarige leeftijd overleden in zijn eigen woning.

James Earl Jones

James Earl Jones startte zijn carrière in 1953 en bleef actief tot 2021 toen hij zijn rol als King Jaffe Joffer opnieuw opnam in Coming 2 America. In 1977 sprak hij voor de eerste keer de stem van Darth Vader in in de originele Star Wars-trilogie. Hij hernam die rol ook in de daarop volgende films van de reeks en was ook nog te horen in de reeksen Obi-Wan Kenobi en Star Wars: Rebels.

James Earl Jones won in 1969 zijn eerste Tony Award voor zijn rol in The Great White Hope. In 1987 won hij nog een tweede Tony voor zijn rol in Fences. In 1977 won Jones een Grammy voor Best spoken word voor Great American Documents. In 1991 kon hij daar nog twee Emmy’s aan toevoegen, voor zijn rollen in Heat Wave (Beste mannelijke bijrol in een minireeks) en Gabriel’s Fire (Beste acteur in een dramareeks). Tot slot mocht Jones in 2011 de Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen tijdens de Oscars, waardoor hij de EGOT-status kreeg. In 2017 kreeg hij ook een Lifetime Achievement Award bij de Tony Awards.

Mufasa

In 1994 verzorgde hij de stem van Mufasa in The Lion King in 1994 en hij keerde in 2019 terug om de stem in te spreken in de remake. Regisseur Jon Favreau was blij dat hij de iconische stem kon terughalen. “Ik groeide op in de generatie die opgroeide met Jones als acteur, dus het is geweldig om hem en zijn stem en de herinneringen die erbij horen te hebben. Hij is zo iconisch, niet enkel als Mufasa, maar ook als Darth Vader. Het voelde als een heel belangrijke mijlpaal toen we hem in de opnamestudio hadden. En het was moeilijk om je niet als een gewone kijker te voelen. Zelfs voor mij als filmmaker is het heel moeilijk om je job te doen tijdens dit soort momenten. Je verliest jezelf er volledig in.”

“Hij deed een take en vroeg me om bijsturing en ik kon geen opmerkingen geven. Ik zei: ‘Jij bent Mufasa’. Alles wat hij zei klonk perfect omdat hij het zei.”

Beluister hier nog eens de iconische stem van James Earl Jones als Mufasa:

Meer
Lees meer...