De Japanse premier Fumio Kishida heeft kerncentrales die na de ramp in Fukushima gesloten zijn opnieuw laten opstarten. Dat zei hij vrijdag in het Japanse parlement.
Japan sloot 11 jaar geleden, na ramp met de kernramp in Fukushima, de meeste van zijn 54 kerncentrales. Sindsdien is de heropstart van de centrales een bureaucratische rompslomp, zo schreef Bloomberg nog in april van dit jaar. Slechts 10 centrales zouden momenteel terug operationeel zijn.
“Als de Nuclear Regulation Authority (NRA, de nucleaire toezichthouder in Japan, red.) de herstart van kernreactoren goedkeurt op basis van wetenschappelijke bevindingen en niet op basis van politieke beslissingen, dan zal het huidige tempo niet snel veranderen”, zei Reiji Ogino, een analist bij Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Co, destijds aan Bloomberg. “De NRA herstart de kernreactoren in een trager tempo dan iedereen had verwacht.”
Oorlog
Daar zou nu verandering in komen. “Met veiligheid als prioriteit zullen we concrete stappen ondernemen om (kerncentrales) weer op te starten”, zo citeert Reuters premier Kishida, die vrijdag het parlement toesprak. De Japanse regering overweegt echter niet om bestaande kerncentrales te vervangen door nieuwere centrales.
Kishida dringt daarmee aan op de heropleving van de kernenergiesector in zijn land. De oorlog in Oekraïne heeft de druk op de leveringen van elektriciteit stevig doen toenemen. En die was al hoog sinds het land vanaf de Fukushimaramp meer gas en olie ging importeren.
De Japanse bevolking lijkt ook steeds positiever gezind ten aanzien van kernenergie. Een meerderheid zou volgens een enquête van de Japanse krant Nikkei voor het heropstarten van de stilgelegde kerncentrales zijn.
Koolstofvrije thermische energie
Japan wil nu inzetten op het afbouwen van zijn afhankelijkheid van die fossiele brandstoffen, alsook van steenkool. De Japanse minister van Handel en Industrie, Koichi Hagiuda, zei vrijdag dat Japan tegen 2030 inefficiënte steenkoolcentrales geleidelijk zal uitfaseren, zo bericht Reuters.
“We zullen onze inspanningen opvoeren om ze tegen 2050 te vervangen door koolstofvrije thermische energie door gebruik te maken van waterstof, ammoniak en koolstofopvang en -opslag”, vertelde Hagiuda op een persconferentie.
(fjc)