Je belastingaangifte te laat ingediend? Dit kan er nu gebeuren

Ten laatste op 13 juli moesten we allemaal onze belastingaangifte indienen. Gisteren dus. Maar raakte jij niet op de website van Tax-on-Web? Vergat je de pincode van je identiteitskaart of ben je de deadline glad vergeten en heb je niets ingediend? Dan zijn dit de gevolgen én de oplossingen.

Mensen die hun belastingaangifte laten invullen door een boekhouder of accountant moeten nog niet panikeren: zij hebben tijd tot 26 oktober om hun aangifte in te dienen. Maar voor alle anderen is de deadline voor de belastingaangiftes verstreken.

De gevolgen

Als je nog niets hebt ingediend, dan riskeer je een boete van de fiscus. De boete kan tussen de 50 en 1250 euro bedragen. Nog erger is de belastingverhoging die de fiscus je kan opleggen voor het te laat indienen van je aangifte. Zo’n verhoging kan minimum 10% en maximum 200% bedragen. Maar als jij voor de eerste keer je aangifte te laat hebt ingediend of je hebt er een heel gegronde reden voor, dan is de fiscus best vergevingsgezind en kom je er van af zonder boete en zonder belastingverhoging.

De boekhouder

Gelukkig zijn er nog oplossingen om je belastingaangifte toch nog in orde te brengen. Zo is er de boekhouder die nog redding kan brengen. Als je te laat iets hebt ingediend bij de fiscus via Tax-on-Web, dan kan je nog tot 26 oktober naar een boekhouder of accountant stappen om je boeltje op orde te brengen. Te laat ingediend? Nee hoor. Maar een boekhouder en accountant kosten natuurlijk wel geld. Een gratis oplossing is het dus niet.

Alsnog zelf indienen

In principe is je aangifte ongeldig als je te laat indient, maar het is zeker nog een oplossing om je belastingaangifte asap in te dienen. Haast je dus naar Tax-on-Web als je nog niets hebt ingediend. Meestal wordt je aangifte toch nog behandeld door de fiscus, al kan niet gegarandeerd worden dat je geen boete of belastingverhoging krijgt. Duimen dus dat de fiscus een goeie dag heeft als hij jouw aangifte in handen krijgt.

iStock

En wat als je niets doet?

Hoop je dat de fiscus niets merkt? Denk maar snel iets anders, want als er een ding is dat we je willen afraden, is het niets ondernemen. Eerst zal de fiscus nog lief zijn voor je en een herinneringsbrief versturen. Op dat moment kun je de meubelen nog redden en toch nog een aangifte indienen. Maar als je die herinneringsbrief laat voor wat het is, dan kan je dat zuur opbreken, omdat de fiscus dat ziet als ‘een aanslag van ambtswege’.

Dat wil zeggen dat je belastingen zullen berekend worden door de fiscus zelf, maar van enig financieel voordeel zal dan geen sprake zijn. De fiscus zal alleen voortgaan op je inkomsten en geen aftrekbare posten invullen zoals je lening of beroepskosten. En je zal serieuze bewijzen moeten voorleggen aan de fiscus als je niet akkoord bent met zijn aangifte. Je eventuele terugbetaling van de belastingen zal ook véél later gebeuren dan als je gewoon op tijd je aangifte hebt ingediend.

Daarbij komt ook nog eens dat de fiscus zal denken dat je de belastingen probeert te ontduiken. Dat betekent dat al je persoonlijke info bij de bank mag bekeken worden door de fiscus: opheffing van het bankgeheim heet dat.

Doe het nu

Als je de deadline van gisteren dus hebt gemist, kun je maar beter werk maken van die aangifte en NU een boekhouder bellen of naar Tax-on-Web surfen.

iStock
Meer
Lees meer...