Jean-Marie Dedecker trekt zonder N-VA naar de gemeenteraadsverkiezingen in Middelkerke en sluit coalitie met Vlaams Belang niet uit

In een verrassende wending heeft Jean-Marie Dedecker aangekondigd dat hij bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in Middelkerke alleen zal opkomen, zonder de steun van N-VA. Deze beslissing opent mogelijk de deur voor een coalitie met Vlaams Belang, een zet die al voor de nodige opschudding zorgt.

Jean-Marie Dedecker, de populaire burgemeester van Middelkerke, heeft besloten om bij de gemeenteraadsverkiezingen zelfstandig op te komen. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Deze beslissing markeert het einde van zijn samenwerking met de N-VA, de partij waarvoor hij onlangs nog als onafhankelijk Parlementslid werd verkozen. Dit nieuws werd bevestigd door de lokale N-VA-afdeling, die heeft aangegeven liever een eigen lijst te vormen dan samen te werken met Dedecker.

Marc Descheemaecker, lijsttrekker van de lokale N-VA, legde uit aan Het Laatste Nieuws: “We maken liever een eigen lijst dan een soort aanhangsel te zijn van Lijst Dedecker. Daarom gaan wij met twee aparte lijsten naar de kiezer. Het zal een pittige campagne worden.”

De deur naar Vlaams Belang

Een belangrijke reden voor de scheiding tussen N-VA en Dedecker is diens open houding naar een mogelijke samenwerking met Vlaams Belang. Dit standpunt staat haaks op de oproep van N-VA-voorzitter Bart De Wever, die lokale afdelingen had gewaarschuwd niet met Vlaams Belang samen te werken, op straffe van uitsluiting uit de partij.

Dedecker, een uitgesproken criticus van het cordon sanitaire, benadrukte in een interview met VTM Nieuws: “Ik ben tegen het cordon sanitaire, het is de kiezer die spreekt. Ik sta open voor samenwerking met iedereen.” Deze boodschap herhaalde hij ook vandaag, waarmee hij opnieuw zijn bereidheid tot samenwerking met Vlaams Belang onderstreepte.

Descheemaecker maakte duidelijk dat de beslissing van Dedecker om Vlaams Belang niet uit te sluiten, mede aanleiding was voor de breuk: “We willen geen verkeerde signalen uitsturen die dan een nationale impact hebben.” Daarnaast voelde N-VA zich gereduceerd tot een “aanhangsel” van Lijst Dedecker, met slechts vier aangeboden plaatsen op diens stadslijst. “Onder een grote boom kan weinig nieuws groeien”, zegt Descheemaecker.

De toekomst van Middelkerke

Met de nieuwe regels bij de lokale verkiezingen mag de grootste partij als eerste proberen een coalitie te vormen. Mocht Dedecker deze positie verwerven, dan kan hij ongehinderd door N-VA een samenwerking met Vlaams Belang overwegen. Dit scenario zorgt voor speculatie: wordt Middelkerke de eerste gemeente met Vlaams Belang in het stadsbestuur?

Jean-Marie Dedecker blijft een dominante politieke figuur in zijn stad. Bij de recente verkiezingen behaalde hij maar liefst 58.000 voorkeurstemmen, terwijl Descheemaecker, als lijstduwer, bijna 10.000 stemmen kreeg. In het kanton Oostende, waartoe Middelkerke behoort, is Vlaams Belang de grootste partij, gevolgd door N-VA. Het belooft een spannende strijd te worden tussen de drie partijen om de gunst van de kiezer.

Meer
Lees meer...