Jeroen Meus na kookrel met tv-collega’s: “Niks fout gezegd, ik ben zeker dat ik hun eten echt lekkerder kan maken”

Jeroen Meus na kookrel met tv-collega’s: “Niks fout gezegd, ik ben zeker dat ik hun eten echt lekkerder kan maken”

Het begin van het tv-seizoen is ook vaak het moment waarop de concurrentie onder de tv-koks weer toeneemt. De voorbije weken waren er brandjes tussen Jeroen Meus en zijn collega’s Sandra Bekkari en Pascal Naessens. Jeroen was vandaag te gast bij Radio 1 en herhaalde daar zijn standpunt. “Mijn motto is: gebruik uw gezond verstand. Ik heb geen goeroe nodig om mij te zeggen dat groenten gezond zijn.” De achterliggende reden voor de discussie werd mogelijk ook duidelijk. De tv-kok is bang dat er dingen aan z’n vak gaan verdwijnen.

VTM wisselde deze zomer Sofie Dumont in voor Sandra Bekkari en gaat daarmee de ‘gezonde’ tour op. Net op dat moment was er een relletje rond uitspraken van Jeroen Meus, die stelde dat het hem stoorde hoe we allemaal “quinoa, bessen en superzaden eten”. Meus had het toen over kuddegedrag waaraan iedereen lijkt mee te doen. Een initiatief zoals Tournée Minérale? “Noem me rebels van inborst, maar ik zou in die periode net een glas méér drinken. Veertig dagen zonder vlees? Ik heb het eens nageteld: ik eet 120 dagen per jaar geen vlees.”

Tijdens een lang interview op Radio 1 wilde Jeroen Meus vandaag liever niet te veel meer zeggen over de zogenaamde quinoarel. Wel verdedigde hij zijn standpunt in de kwestie. “Ik heb geen goeroe nodig om mij te zeggen dat groenten gezond zijn. Als je dat niet weet, dan ben je niet goed wijs. Dat is volstrekte logica. Ik ga mij ver genoeg houden van dat soort discussies. Ik ben een kok van opleiding en ik wil een aardappel zo goed en zo lekker mogelijk klaarmaken.”

“Ik heb veel gereisd voor mijn beroep, en ik heb al veel miserie gezien. Wij maken van een basisbehoefte iets elitairs, iets snobistisch.”

VRT

Geen geschoolde chefs

Op de vraag van presentatrice Frield Lesage of hij spijt heeft van iets wat hij vorige maand gezegd heeft? “Nee, ik heb niks fout gezegd.” Hij houdt ook vast aan zijn woorden dat Sandra Bekkari en Pascale Naessens geen echte chefs zijn. “Dat zij geen geschoolde chefkoks zijn, dat is ook gewoon zo. Ik ben ook geen voedingsdeskundige. Zij weten heel goed wat er in een wortel en een bloemkool zit, en dat weet ik niet. Dat geef ik eerlijk toe.”

“Ik ben een geschoolde kok, ik heb mijn vlieguren en ik heb daar veel offers voor gebracht. Ik ben er zeker van dat ik hun eten veel beter en veel lekker kan maken. Ik heb het programma van mevrouw Bekkari al gezien en ik vind dat ze dat zeer goed doet. Maar ik denk wel dat ik het lekkerder kan maken.” Meus toonde zich in het interview bezorgd over de toekomst van zijn vak. “Iedereen mag van mij lekker koken. Ik wil net dat Dagelijkse Kost laagdrempelig genoeg is om veel mensen te bereiken. Goed eten mag geen hype zijn.”

VTM

Angst voor toekomst

“Dat is iets wat ik mag benadrukken. Ik hou gewoon heel hard van dit vak, en ik zie dat het onder druk staat. Ik heb nog kleermakers geweten in Leuven, en dat is ook allemaal weg. Ik heb wat angst dat er dingen aan het verdwijnen zijn die ik graag heb.”

Jeroen geeft ook toe dat hij bij het opstellen van zijn recepten geen rekening houdt met voedingswaarden. Hij kookt naar eigen zeggen vanuit het seizoen en kijkt wat er in die periode lekker is. “Ik word ook gecontacteerd door diëtisten die vinden dat ik gelijk heb. Er is altijd een kamp A en een kamp B.”

En uiteindelijk is iedereen voor de tv-kok vrij om te doen met zijn recepten wat hij wil. “Ik zeg in Dagelijkse Kost heel vaak dat mensen hun eigen versie van recepten moeten maken. Als je geen look lust, dan laat je die er gewoon uit.”

VRT

Gesponsorde artikelen