Jezelf ‘maar’ tien uur per dag geven om te eten is gezonder en kan bepaalde ziektes genezen

Tien uur per dag eten en veertien uur per dag vasten zou sommige ziektes zoals diabetes kunnen tegenhouden en is sowieso beter voor je gezondheid. Zelfs mensen die eigenlijk niet zo gezond eten, blijven gezond als ze veertien uur per dag vasten, is de conclusie. 

’s Morgens een tas koffie en ’s avonds nog een zak chips: de meeste mensen zijn zo’n vijftien uur per dag bezig met eten en verwerken van eten. Als we denken aan gezond leven, dan krijg je vaak de raad om te letten op wat je eet. Maar een onderzoek naar hoe je metabolisme werkt, zegt nu dat het er vooral toedoet wanneer je eet

Wat is een circadiaanritme

Want wie gezond wil leven, krijgt al snel het woord ‘metabolisme’ op z’n bord. Hoe je je eten verwerkt en hoe je lijf omgaat met voeding, dat zijn de bouwstenen van je leven. Wie een ziekte heeft waardoor het metabolisme verstoord raakt, krijgt dan ook gezondheidsproblemen. Wetenschappers die het metabolisme onderzoeken, hebben ontdekt dat slechts tien uur per dag eten, een immense impact heeft op dat metabolisme.

Ook goed voor de gezondheid: veel vrienden hebben!

Even kort uitleggen hoe dat werkt. Je hele lichaam functioneert op basis van het circadiaanritme of een 24-uursritme. Dat wil zeggen dat de cellen in je lichaam door je genen worden aangestuurd om op bepaalde momenten te werken en op andere momenten te rusten. Dat geldt ook voor de cellen die je darmen en metabolisme bepalen.

Concreet betekent dat voor mensen dat de genen voor vertering overdag actiever zijn dan ’s nachts. Het omgekeerde geldt voor cellen die voor reparatie zorgen. Met andere woorden: daarom ‘genezen’ we als we ’s nachts beter slapen en verteren we beter overdag. De vraag die wetenschappers zich stelden: is het circadiaanritme een biologisch gegeven of kan je het aanpassen.

Zijn elektronische sigaretten gezond? Wij spitten de waarheid voor je uit.

Je biologische klok

Wie een metabolische ziekte heeft, zoals diabetes, heeft namelijk problemen met dat circadiaanritme. Als dat ritme biologisch ingesteld is op een dag-nacht-cyclus, dan moet er een farmacologische oplossing komen. Maar het Salk-instituut ontdekte dat het meer een kwestie is van wanneer we eten en hoe lang we dat doen.

Zij deden testen bij muizen die ook een storing hadden in het circadiaanritme, met diabetes of hoge cholesterol dus, een soort ‘klokloze muizen’. De ene groep muizen kreeg een dieet dat een hoog vetgehalte had en mocht daar de hele dag van eten. De andere groep kreeg een dieet met hetzelfde aantal calorieën voorgeschoteld, maar mocht er maar tien uur per dag van eten.

Slaap jij naast een snurker? Dan wil je dit artikel toch even lezen.

Externe timer

Bij de eerste groep waren de resultaten zoals verwacht: ze werden dik, kregen een hoge cholesterol en waren over het algemeen ongezond. Ze werden morbide obees en gingen snel dood. De andere muizen, die dus exact hetzelfde hadden gegeten, maar in een tijdspanne van 10 uur, werden niet ziek.

“Uit vorige studies hadden we begrepen dat de biologische klok een soort interne timer was die de genen die je metabolisme verzorgen aan en uit zetten op biologisch gedetermineerde momenten”, zegt Amandine Chaix, één van de wetenschappers van Salk. “Dat kan nog steeds een correcte conclusie zijn, deze studie concludeert ook dat je door het controleren van eet- en vasttijden, je het gebrek aan een interne timer kan overbruggen met een externe timer.”

Dit zijn elf dingen die je alle dagen doet, die slecht zijn voor je gezondheid.

Balans in je circadiaanritme

Die interne klok moet namelijk vooral een balans vinden tussen voldoende voedingsstoffen opnemen en ‘reparatiewerken’ uitvoeren in je lichaam op momenten dat je niet eet. Als je circadiaanritme verstoord is, bijvoorbeeld omdat je in shiften werkt of je een genetisch defect hebt, is de balans verstoord en word je ziek.

Hoe ouder je wordt, hoe meer je circadiaansritme verstoord raakt. Dat is ook meteen de reden waarom je meer kans maakt op metabolische ziektes en de gevolgen daarvan, naarmate je veroudert. Voorbeelden daarvan zijn hartziekten en kanker, maar ook dementie.

Is alcoholvrij bier gezond?

Meedoen aan onderzoek

Het goede nieuws is dat je dat circadiaanritme makkelijk kan omzeilen door je levensstijl lichtjes aan te passen. Probeer dus te eten binnen een tijdsperiode van tien uur. “Veel mensen hebben een defect gen waardoor je uiteindelijk gedoemd bent om ziek te worden”, zeggen de onderzoekers. “Dit onderzoek opent nieuwe pistes op dat vlak.”

Hoe hoopgevend het onderzoek ook is, de eerste resultaten willen nog niet meteen zeggen dat je alles kan eten, zolang het maar in een tijdspanne van tien uur is. Daarvoor is nog meer onderzoek nodig en de wetenschappers zijn daar dan ook mee bezig.

Het onderzoek wordt binnenkort nog uitgebreid naar de effecten bij mensen én zal ook bekijken welke ziektes precies voorkomen kunnen worden door tien uur te eten en veertien uur te vasten. Je kan je zelfs inschrijven voor een testgroep, die via een app instructies krijgt. Meedoen kan op deze website.

Meer
Lees meer...